Hlad, sunce, pogled, more, osnovni su elementi iz kojih je ova kuća nastala.

Bela kuća nalazi se u malom mestu Sutivanu na dalmatinskom ostrvu Braču i pripada ciklusu savremenih sutivanskih kuća arhitektonskog biroa Lukšić i Visković

Kako je mesto Sutivan smešteno na severnoj strani ostrva gde se pogled pruža na more, a sunce dolazi s leđa, razmišljalo se o konceptu koji uvažava oba ova uslova. Stvaranjem introvertnosti ogradnim zidovima dvorište postaje sastavni deo kuće, a nastaje prožimanje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora pogodnog za ovo podneblje koje omogućava boravak na otvorenom velikim delom godine.

Bazen hrabro prodire u volumen kuće i komunicira sa svim otvorenim i zatvorenim prostorima prizemlja.

Hlad, sunce, pogled, more, osnovni su elementi iz kojih je ova kuća nastala. Budući da je njen bogat program zahtevao izdašnu površinu, pomiren je s merilom malog mesta rastavljanjem na tri volumena različitih funkcija izmaknuta po vertikali.

U suterenu se tako nalaze servisni prostori kuće u vidu garaže, konobe, wellnessa, kućnog bioskopa i ostave, u prizemlju se nalazi dnevni deo s jednom spavaćom sobom i vešernicom, a na spratu još tri spavaće sobe, svaka sa svojim kupatilom.

Koncept kuće

Pogled na more sa severne strane i sunce s južne strane uslovili su etažu prizemlja gde se kroz dnevni deo kuće spajaju južno dvorište i severna terasa, dok je arhaični prostorni plan morao biti zadovoljen arhetipskim volumenom kuće s kosim krovom.

Bazen hrabro prodire u volumen kuće i komunicira sa svim otvorenim i zatvorenim prostorima prizemlja.

U komercijalne svrhe, kuća je morala biti ekonomična, te je jednim detaljem (horizontalnim lajsnama u belom malteru) istakla ideju volumena i konstruktivnih elemenata, pa je oku postala jasnija.

Crteži

Faktografija

  • Ime projekta: Bijela kuća
  • Lokacija: Sutivan, Brač
  • Projekat: Arhitektonski biro Lukšić i Visković d.o.o.
  • Autorski tim: Berislav Lukšić, mag.ing.arh., Vatroslav Visković, mag.ing.arh., Ana Žabica, mag.ing.arh., Bruna Kovačević, mag.ing.arh.
  • Fotografije: Berislav Lukšić, Srđan Tutić
  • Godina projektovanja: 2015.
  • Godina završetka gradnje: 2017.

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo: