Jovan Kocić iz Beograda koji živi u Šangaju uradio je idejno rešenje energetski efikasnog nebodera arhitektonskog fakulteta u Dubaiju.

Ideja njegovog rešenja zapravo stavlja akcenat na interakciju to jest reakciju koju objekat izaziva kod posmatrača. Objekat koji odiše jednostavnošću u isto vreme jasno govori o svojoj nameni prikazujući svojom formom slovo A kao početno slovo reči “Arhitektura”.

Dizajn ove kule prilagođen je prirodnom osvetljenju, prirodnim uticajima, ljudskoj razmeri i kulturi arhitekture.

jovan-kocic-dubai-1jovan-kocic-dubai-presek

Kao što se vidi na preseku, objekat je po vertikali podeljen na različite zone: prijemna zona, administrativna zona, akademska zona, zona za odmor i relaksaciju, zona za profesionalnu praksu…. Sve zone su određene proporcionalno broju ljudi koji ih koristi pa je tako akademska zona najrasprostranjenija.

Postignutim visokim stepenom prirodnog osvetljenja znatno je smanjena potreba za veštačkim osvetljenjem pa samim tim i za potrošnjom energije.

Vertikalno naglašena fasada sastoji se od stakla sa različitim nivoima propustljivosti od zavisnosti nivoa objekta na kom se nalaze.

jovan-kocic-dubai-4 jovan-kocic-dubai-2

Pošto se objekat nalazi u Dubaiju, arhitekta Jovan Kocić predvideo i prevenciju od pregrevanja unutar objekta što je učinjeno postavljanjem brisoleja na fasadi koji u zavisnosti od položaja sunca reaguju nezavisno na sve četiri fasade i omogućuju maksimalnu apsorbciju ili zaštitu od sunčeve energije. Cilj je zapravio bio omogućiti maksimalnu dnevnu osunčanost a u isto vreme pružiti studentima priliku da uživaju u panorami grada.

Takođe, veliki elipsoidni otvor u sredini objekta ima nekoliko funkcija osim toga što omogucuje osvetljenje prostorijama u centru znatno doprinosi poboljšanju aerodinamičnosti objekta t.j. znatno umanjuje otpor objekta na udare vetra koji pri ovim visinama nisu zanemarljivi.

Kako bi se kompenzovao nedostatak vode na lokaciji objekat je opremljen inovativnim rešenjima kao što su kanali koji se nalaze po obodu objekta koji služe za sakupljanje atmosfreske vode koja dalje može naći primenu u tehničkoj upotrebi.

jovan-kocic-dubai-3

Pogledajte i svetlosnu instalaciju stepeništa u Stokholmu koju je uradila beograđanka Aleksandra Stratimirović.