U središtu biblioteke nalazi se masivni auditorijum u obliku kugle koju okružuju police za knjige sve do plafona.

Arhitektonski biro MVRDV potpisuje projekat biblioteke Tjencin Binhaj – spektakularnog kulturnog centra koji je nedavno otvoren u Kini.  Ovo zdanje od 33.800 kvadrata, urađeno zajedno s lokalnim arhitektonskim biroom TUPDI, karakterišu kaskadne police za knjige od poda po plafona koje se uvijaju oko sferičnog auditorijuma okupanog u svetlu. Talasaste police osvetljene indirektnim svetlom stvaraju utisak da se nalazite u nekoj pećini iz naučno-fantastičnih filmova.

Najvišim policama ne može se pristupiti. Tamo ni nema pravih knjiga već samo lažnih napravljenih od perforiranog aluminijuma.

Biblioteka je izgrađena u rekordnom roku – od crteža do realizacije za samo tri godine – i deo je grupe od pet kulturnih objekata izgrađenih u kvartu Binhaj u Tjencinu, trećeg najvećeg grada u Kini. Svi objekti su međusobno povezani koridorima od stakla, a ova biblioteka je kruna celog projekta.

U središtu biblioteke nalazi se masivni auditorijum u obliku kugle. Police za knjige organizovane su oko auditorijuma i to u talasastoj formi tako da u isto vreme imaju ulogu i stepnica i tribina za sedenje. Valoviti oblici dižu se do samog vrha objekta gde se završavaju ogromnim zastaklenjenim otvorom koji omogućava prodor velike količine svetlosti u unutrašnjost prostora.

Javni prostor u zatvorenom

“Enterijer biblioteke Tjencin Binhaj je poput onog u pećini. Kontinualna polica obavija se oko auditorijuma stvarajući osećaj grljenja medijuma i znanja” – kaže Winy Maas iz biroa MVRDV. “Kreirali smo lep javni prostor u zatvorenom – urbani dnevni boravak u samom centru biblioteke. Police su udobne za sedenje a u isto vreme omogućavaju i pristup višim nivoima. Uglovi i krivine osmišljene su tako da stimulišu različitu upotrebu prostora: od čitanja, hodanja, upoznavanja do međusobnih razgovora”, dodaje on.

Lažne knjige?

Prva dva sprata biblioteke služe kao čitaonice, dok su na višim spratovima smeštene sale za sastanke, kancelarije kao i dve krovne terase.

Zbog veoma uskih rokova izgradnje, odustalo se od jednog od važnih delova projekata: pristup policama za knjige iz sala iza atrijuma. Ova izmena, napravljena uprkos savetima iz biroa MVRDV, potpuno je onemogućila pristup gornjim policama za knjige. Alternativno rešenje urađeno je u vidu lažnih knjiga napravljenih u peforiranom aluminijumu. Čišćenje se odvija pomoću pomičnih skela i (štapa i) kanapa.

Posetioci izgleda ne mare mnogo za ovu promenu. Otkako se biblioteka Tjencin Binhaj otvorila, ona je postala veoma popularna pa je non-stop prepuna posetilaca žednih pisane reči ali i lepog javnog prostora… u zatvorenom.

Koncept

Foto: Ossip Van Duivenbode

Kada ste već tu: