Zvučno izolovani kontejneri bez prozora odlično su poslužili sa pravljenje mobilnog bioskopa.

Londonski biro Scott Whitby Studio osmislio je objekat u formi jedne velike prostorije čija je konstrukcija izvedena od transportnih kontejnera. U unutrašnjosti objekta organizovan je bioskop u kojem se prikazuju se promotivni snimci zaštite zaposlenih na dokovima širom Velike Britanije, tako da je izbor materjala i simbolično povezan sa namenom objekta.

Scott Whitby Studio je u saradnji sa glavnom britanskom lukom radio na projektu mobilnog bioskopa, u kom se zahvaljujući adekvatnoj izolaciji i akustici, mogu neometano gledati snimci uprkos buci koja dolazi s obližnje luke, piše Inhabitat. Ceo ovaj projekat deo je zdrastvene i bezbedonosne kampanje nazvane Beyond Zero.

Objekat nema prozore pa se posetioci u polumraku i izolovani od spoljašnje buke, kroz cik-cak hodnik, kreću do sale za projekcije.

Osnova bioskopa
Presek kroz bioskop

Podsticajući čulo sluha i vida, promoteri kampanje i arhitekte smatraju da će na taj način dodatno podstaknuti razvijanje dodatnog opreza na radu, a na koji je fokusirana kampanja.

Celokupne zidne površine hodnika i sale za projekcije prekriveni su hiljadama akustičnih piramida od pene i to u crnoj, crvenoj i plavoj boji.

Zgodna stvar je što je ova konstrukcija mobilna pa će moći da se transportuje od luke do luke kao podrška zdravstvenoj kampanji.

Aksonometrija bioskopa

Foto: © Osman Marfo-Gyasi

Povezani članci na portalu Gradnja.rs: