Švajcarski arhitekti Herzog & de Meuron pobedili su na međunarodnom konkursu za dizajn jedne od najvećih bolnica u Danskoj. 

Njihov predlog veliki naglasak stavlja na povezanost s prirodom uz ekspanzivan pogled na okolne šumske krajolike, ali i zelene krovove same bolničke zgrade.

Kako bi pacijente približiti prirodi, arhitekti su osmislili organski dizajniranu bolnicu koja se proteže oko središnjeg dvorišta. Za razliku od tradicionalnih višespratnica, ovaj projekat sastojaće se od niskih volumena koji se protežu kroz prirodu. Komunikacioni putevi ukrštaju se u centralnom dvorištu i povezuju sva odeljenja bolnice na brz i efikasan način, a ogromna zelena bašta na krovu zgrade u potpunosti utapa projekt u okolno zelenilo.

bolnica-danska-1

Bolnica bi trebala biti dovršena do 2020. godine, a u njoj će biti smeštena 24 medicinska odeljenja i više od 660 bolničkih kreveta, piše CroEnergo.

bolnica-danska-2 bolnica-danska-3 bolnica-danska-4 bolnica-danska-5

 

Pogledajte i kako je jedna ludnica pretvorena u stambenu zgradu.