Pogledajte kako su u jednom novosadskom stanu rešeni funkcionalni problemi kao što je onaj sa stubom usred dnevnog boravka.

Želja mladog para, koji je kupio novi stan u Novom Sadu, bila je da dobiju elegantni skandinavski životni prostor koji je svetao, moderan i, naravno, dobro organizovan.

Problem se, međutim, odmah javio u dnevnom boravku gde je stub usred sobe potpuno remetio koncepciju. Zato su pozvali u pomoć dizajnerku enterijera Sonju Brstinu, koja je veliku manu stana pretvorila u njegovu prednost.

Pogledajte enterijersko rešenje ovog stana:

 

Mrtav prostor iza stuba je dobrom organizacijom prostora pretvoren u radni kutak.

Centralna prostorija u stanu jeste dnevna soba u okviru koje je organizovana – kako je to čest slučaj u novogradnji – i kuhinja i trpezarija. Ovu pravougaonu prostoriju remetio je kružni stub koji je onemogućavao jednostavan raspored nameštaja. Kako bi se mrtav prostor iza stuba iskoristio, on je pretvoren u radni kutak.

To je urađeno tako što je, za početak, kružni stub obložen gipsom kako bi on postao stub kvadratnog preseka s kojim je mnogo lakše raditi. Na taj način dobijen je lep kutak za smeštanje radnog stola kojem je pridružena polica iznad maske za radijator.

Trpezarijski sto napravljen je po meri i to od punog drveta, a njemu su pridružene bele plastične stolice koje su se lepo povezale s lusterom, takođe bele boje. Sve ove neutralne nijanse dopustile su da draperije u tirkiznoj nijansi dođu do izražaja.

Zaklanjanje kuhinje od pogleda

Kako bi se kuhinja delimično odvojila od dnevne sobe, napravljen je zid od univera na koji je sa strane dnevne sobe postavljen televizor. Ovaj zid omogućio je da se stvori šank za brze obroke sa strane kuhinje ali i da se kuhinja, barem malo, vizuelno odvoji od dnevnog boravka.

Da bi nova drvena pregrada u prostoru delovala laganije, pri plafonu i pri podu ova ploča je osvetljena LED trakom koja indirektnim svetlom čini ovaj drveni zid i interesantnijim.

Bela opeka i tirkizne draperije

Iako je bilo očekivano da se na najveći zid u dnevnoj sobi postavi televizor, dizajnerka enterijera Sonja Brstina je ovaj zid iskoristila za smeštanje police pravljene po meri ali tek nakon što je on obložen belom dekorativnom opekom i dodatno osvetljen plafonskim reflektorima. Polica sa otvorenim i zatvorenim elementima izvedena je od bojenog MDF-a.

Iako u stanu nema puno kolorita, što je karakteristično za skandinavske enterijere, toplina je postignuta upotrebom brojnih tekstura kao što je upravo ova opeka. Jedina jača boja u enterijeru pojavljuje se na draperijama. Nežno tirkizna nijansa neutralnih nijansi veoma dolazi do izražaja u ovom prostoru.

Drveno uzglavlje u spavaćoj sobi

Centralni motiv dizajna spavaće sobe jeste uzglavlje koje je napravljeno od prirodnog drveta sa naglašenom teksturom godova. Letvice zauzimaju skoro celu površinu zida iza kreveta ali su zato međusobno razdvojene tanjim drvenim elementom u crnoj boji. Kako bi se uzglavlje dodatno istaklo, ono je indirektno osvetljeno LED trakom.

Orman je neutralne forme kako bi dopustio uzglavlju da bude u prvom planu. Dekorativni jastuci učinili su ovu sobu toplom i ušuškanom.

Nakovanj za bolju atmosferu

Uz neke detalje za koje su ukućani emotivno vezani, kao što je nakovanj, stvorena je prijatna atmosfera za život.

Foto: Igor Conić

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo: