Kako bi što manje bila u fokusu lokacije, izabran je materijal za gradnju kuće koji će na najbolji način oponašati okruženje.

Smeštena u prirodnom okruženju, i to na ivici velikog šumskog proplanka u slovenačkom mestu Kanji Dol, ova savremena drvena kuća odnedavno je postala mesto za odmor mladom bračnom paru. Porodica koja provodi većinu svog vremena u velikom gradu u inostranstvu želela je kuću u domovini u kojoj se mogu posvetiti jedni drugima i uživati u prirodi. Rezultat je savremeni objekat stopljen s prirodnim okruženjem, koji je u unutrašnjosti zbog svog skandinavskog karaktera umirujuć i autentičan.

Izabrani su materijali koji će na najbolji način oponašati okruženje, a to su drvo i tamno staklo.

– kažu arhitekti iz studija Pikaplus.

 

Iza projekta kuće stoji slovenački Studio Pikaplus koji je prilikom projektovanja imao potpuno poverenje investitora. Kuća je izvedena na osnovu nekoliko faktora, kao što su karakteristike i način života vlasnika, s velikim naglaskom na odnos objekta i okruženja.

“Od samog početka, bili smo svjesni da dizajn kuće diktira geografski položaj i imali smo malo prostora za manevar, jer je bio dostupan samo manji deo građevinske parcele, tako da smo više pažnje posvetili optimizaciji položaja i zaštiti prirodnog okruženja. Takođe, znali smo da se radi o projektu u kojem će dominirati drvo i želeli smo da bude što manje u fokusu lokacije. Iz toga se rodila ideja o materijalima koji će na najbolji način oponašati okruženje, a to su drvo i tamno staklo.” – pojašnjava arhitektonski tim.

Skandinavski enterijer

Kuća ima 82 kvadrata i podeljena je na dve etaže s međusobno povezanim sobama. U prizemlju se nalaze kuhinja, trpezarija i dnevni boravak kao i kupatilo sa saunom, a dve spavaće sobe smeštene su na spratu. Svi delovi objekta, s izuzetkom kupatila, izlaze na veliku staklenu fasadu koja pruža predivan pogled na prirodu.

Enterijer je naglašen komadima nameštaja u crnoj boji koji odlično pristaju efektnom stepeništu i staklenim elementima.

 

Staklena fasada ujedno je i granica između enterijera i beskrajno lepog planinskog okruženja. Skandinavski uređen enterijer u kojem dominira drvo, naglašen je komadima nameštaja u crnoj boji koji odlično pristaju efektnom stepeništu i staklenim elementima.

Ceo prostor je isprepleten i prilagođen udobnosti, ali i pogodan za druženja s prijateljima.

Svi delovi objekta, osim kupatila, izlaze na veliku staklenu fasadu koja omogućava pogled na prirodu.

 

Ovo je još jedan dobar primer projekta koji se svojim nenametljivim izgledom vrlo skladno uklopio u netaknuto prirodno okruženje.

Foto: Miha Bratina

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: