Za delo Kombinovana dečja ustanova “Tesla – nauka za život” Milanu Đuriću, Aleksandru Vuji i Milki Gnjato iz biroa Dva:studio dodeljen je Gran pri 36. Salona arhitekture.

Žiri u sastavu Aleksandar Bobić, predsednik, Tanja Manojlović, Milorad Vidojević, Bojana Pejić i Aleksandar Keković, ocenio je da su nagrađeni autori vešto eksperimentisali sa kontekstom i lokacijom, a ovaj objekat smešta u ravan nečeg novog, koje kao takvo pravi rez u odnosu na aktuelno stanje stvari.

“Prostorna organizacija je dosledna i u potpunosti podređena specifičnim programskim zahtevima i standardima savremene dečje pedagogije i oni dosledno primenjuju standarde energetske efikasnosti uz vešto očuvanje perceptivnog kvaliteta samog objekta i estetičkog doprinosa kontekstu”, navodi žiri u obrazloženju.

dvastudio-salon-arhitekture

Đurić je rekao Tanjugu da je pobednički projekat pobedio na konkursu, što nije čest slučaj, 2010. godine i da je bilo potrebno tri godine da bi se projekat realizovao. On je ocenio da arhitektura kod nas nije dovoljno zastupljena i da su Salon arhitekture i BINA-a dve naše najznačajnije manifestacije koje prate ovaj vid umetnosti.

dvastudio-vrtic

Priznanje u kategoriji “Arhitektura” dobili su Lazar Kuzmanov i Miljan Cvijetić za realizovano delo Stambena zgrada u ulici Vase Stajića 8 u Novom Sadu. U istoj kategoriji dobitnici priznanja su Igor Marić, Božidar Manić i Ana Niković za realizovano delo Kapela na novom groblju u Baroševcu kod Lazarevca.

Priznanje u kategoriji “Enterijer” dodeljeno je autorkama Ivi Bekić i Tamari Popović za realizovano delo “lol! pantheon” – Enterijer salon i kancelarije ciriškog časopisa “Camenzind”.

Nagrada u kategoriji “Arhitektura-urbanizam” uručena je Zoranu Lazoviću i Vladanu Đokiću za realizovano Stambeno naselje u Gostivarskoj ulici na Voždovcu u Beogradu, a Branislavu Mitroviću i Ognjenu Kraši u “Gosti salona-delo u inostranstvu za realizovano delo Upravna zgrada preduzeća “Hidroelektrane na Drini” a.d. u Višegradu, Bosna i Hercegovina.

salon-arhitekture-nagrade

Branku Stanojeviću je uručeno priznanje u kategoriji “Eksperiment i istraživanje” za istraživanje i eksperimentisanje pod nazivom “Granica, vizuelni spomenik žrtvama obmane” na graničnom prelazu Šepal kod Loznice, a Mihailo Timotijević najbolji je u kategoriji “Arhitektura projekti” za projekat rekonstrukcije “Trušnice” u selu Kremna kod Užica i pretvaranje u deo Muzeja šumarstva.

U kategoriji “Publikacije” pohvaljeni su Aleksandar Vuja i Vesna Mili Čolić Damnjanović, u kategoriji “Arhitektonska kritika” Ljubica Slavković, a u segmentu “Arhitektonska fotografija” Dejanu Mitroviću za fotografiju Sportsko-rekreativnog centra “Milan Gale Muškatirović”.

(Izvor: Tanjug, Foto: Blic)