Od trošne kuće u nizu s garažom, kreirana su dva fleksibilna, svetla i ušuškana stana tako da svaki od njih ima svoju terasu.

Po projektu firme Sanya Polescuk Architects u Londonu je izvedena adaptacija devastirane kuće uz želju klijenta da se ona pretvori u dve nezavisne stambene jedinice za dve starosne generacije, ali tako da se jednog dana ona može pretvoriti u petosobnu kuću s nezavisnom radionicom. Zadatak nije bio lak ali se rešenje pronašlo u probijanju atrijuma koji omogućio specifičan raspored prostorija.

Otvaranje atrijuma omogućilo je da se u prizemlju može formirati stan s dve spavaće sobe.

 

Ključni deo projekta je otvaranje atrijuma sve do prizemlja koji pored toga što dovodi svetlost i vazduh na prvu etažu kuće, omogućava i kreiranje terasa za oba stana. U prizemlju je sada bilo moguće organizovati stan sa dve spavaće sobe gde dnevni boravak i spavaća soba dobijaju svetlost upravo preko ovog atrijuma.

Aksonometrija

Na prvom spratu, organizovan je dvosoban stan koji ima izlaz i na novokreirani drugi sprat na kojoj je smeštena radna soba.

Izbušena garažna vrata

U prizemlju je zadržana originalna lamperija, koja je prefarbana u belo, dok su vrata od garaže takođe doživela revitalizaciju. Naime, na njima su selektivno skidani paneli kako bi se omogućio prodor svetlosti u kuhinju.

Originalna opeka ukombinovana je na fasadi s krovnim panelima od cinka, dok je u enterijeru ona utopljena s komadima nameštaja od hrasta i breze.

Na krov su dodati solarni paneli koji su zajedno s dodatnom toplotnom izolacijom omogućili da se rejting energetske efikasnosti kuće podigne sa 41 na 91%.

Grafičke podloge

Presek
Prizemlje
Prizemlje
Prvi sprat
Prvi sprat
Drugi sprat
Drugi sprat

 

Foto: Emanuelis Stasaitis

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo: