Zidovi na proširenju jedne kuće u Melburnu izgrađeni su od cigli i krovnog koji su bile sastavni deo prethodno srušenog dela kuće.

Biro Phooey Architects, sa sedištem u Melburnu, na kući nazvanoj Cubo House napravio je dvospratno proširenje na zadnjem delu kuće kao i novi podrum. U kući u kojoj živi mladi bračni par s dvoje dece, sada ima više prostora da se ugoste prijatelji i porodica, ali pritom je poboljšan i raspored prostorija, piše ArchDaily.

Cubo House 02

Klijenti su zahtevali da se u izgradnji ekstenzije kuće koristi reciklirani materijal. Srušeni deo kuće ponovo je nikao!

Cubo House 03

Ugaoni delovi fasade urađeni su po uzoru na nadrealističku tehniku kolaža, gde se slike režu na kvadrate i nasumično pakovuju u celinu. Cigle menjaju pravac i mestimično se kombinuju sa drvetom.

Ostali reciklirani materijali, kao što su stara sigurnosta metalna vrata, korišćeni su kao materijal za sims prozora, ali su neki upotrebljeni i u enterijeru.

Cubo House 01

Pored ekoloških prednosti, mi smo na zabavan način iskoristili odbačeni materijal, kreirajući od njega segmente koji nas podsećaju na prethodni objekat.

– rekli su članovi tima Phooney Architects.

Proširenje je obezbedilo novih 100 kvadratnih metara, povećavajući duplo površinu kuće. Sada se u novom proširenom prizemlju nalazi letnja kuhinja s trpezarijom, kao i vešeraj, dok su na spratu nove dve spavaće sobe i kupatilo. Igraonica za decu, gostinjska soba i prostor za skladištenje smešteni su u novi deo podruma.

Cubo House 04

Cubo House 05

U skladu s novim održivim principom kuće, instalirane su i solarne ploće na krovu koje obezbeđuju toplu vodu i struju, dok se u podrumu nalaze rezervoari za skupljanje kišnice koja se koristi u toaletima i bašti.

Foto: Peter Bennetts Photographer

Pročitajte i kako je napravljena kuća od otpada.