Arhitektonski biro BAUER potpisuje projekat enterijera u kojem dominira apsolutna svedenost koju razbijaju elementi poput akvarijuma.

Predmet je bio uređenje lokala od 610 kvadrata koji je kupljen u sirovom stanju, odnosno bez pregradnih zidova, plafona, podova, sanitarnih čvorova, elektro i grejnih instalacija, a koji se nalazi u okviru poslovne zgrade na Bulevaru oslobođenja.

Projektni zadatak je bio dosta izazovan, u smislu, da je za relativno kratak rok, od svega par dana, bilo potrebno kreirati koncept, gde je od samog početka postavljeno nekoliko odrednica. Trebalo je napraviti kancelarijski prostor s više različitih sektora i sa oko 70 radnih mesta sa pratećim zajedničkim prostorijama, i naravno, sve to u duhu savremenog izraza.

Prirodno svetlo do svakog radnog mesta

Prilikom izlaska na teren i uzimanja dimenzija, dobila se prava slika u smislu zahtevnosti koju iziskuje uređivanje ovakvog prostora, prvenstveno zbog arhitekture samog objekta. Trebalo je funkcionalno rešiti veliki otvoreni prostor koji je isprekidan rasterom konstruktivnih elemenata i koji ima veliku dubinu, što za posledicu ima malu količinu prirodnog svetla u pojedinim delovima ovog prostora.

Veliki izazov bio je obezbediti prirodno svetlo do svih radnih mesta pošto su prozori postavljeni na dve od četiri strane. Stoga je kancelarijski prostor smešten u zonama prirodnog svetla, a prostorije poput toaleta, kuhinje i trpezarije, tehničke prostorije (za klimatizaciju, grejanje i ventilaciju) i prijemni pult postavljeni su u deo prostora koji prima najmanje dnevnog svetla.

Vodili smo računa da ne gubimo mnogo prostora na komunikaciju između kancelarija.

 – kaže arhitekta Aleksandar Bauer za naš portal.

Kancelarije formiraju pregradne, transparentne, staklene opne, a manji deo je pregrađen zidovima u smeru prostiranja svetlosti i na ovaj način je prevaziđen problem prirodnog osvetljenja prostora. Ideja je bila da podela prostora bude što manje primetna, a da se s druge strane obezbedi privatna zonu za rad i opuštanje zaposlenih. U jednom od hodnika napravljen je akvarijum koji je vidljiv s obe strane zida, a koji enterijeru unosi dašak prirode.

Ceo koncept se svodi na apsolutnu svedenost u smislu materijalizacije i samog oblikovanja elemenata. Dominiraju tri boje, oplemenjene drvenom oblogom kao detalj.

Izbacivanje ugljen-dioksida iz kancelarija

Po završetku početne faze projekta, to jest, rešavanja funkcije samog prostora, prešlo se na razradu koja je podrazumevala tehnička rešenja uključujući i sisteme ventilacije i klimatizacije prostora. Primenjen je sistem u kojem se nivo CO2 u svakoj prostoriji meri automatski i vazduh se menja kako nivo CO2 oscilira u prostorijama. Ovo je bilo vrlo bitno rešiti s obzirom da neke prostorije nisu imale prozore odnosno prirodnu ventilaciju, i kako bi se obezbedila komforna atmosfera za rad zaposlenih. Bitno je napomenuti, da je ceo sistem energetski efikasan i gotovo nečujan, a neprijatno strujanje vazduha je sasvim eliminisano.

Podela naglašena svetlima

Svedenost i neutralnost, kao novi trendovski pogled poslovnog okruženja, prati koncept rasvete. Postignut je idealan balans u potrebnoj količini svetla za rad na računarima i opšte funkcionisanje u poslovnom prostoru ovog tipa. Sam dizajn rasvete karakterišu čiste i svedene forme, kako bi izvor svetla bio primoran u odnosu na sam hardver osvetljenja.

Podelu prostorija naglašavaju i gotovo neprekidni ugradni LED profili. Pojedine tačke su naglašene spot reflektorima. Dobijena je igra svetlosti i senke, dinamika u pogledu intenziteta svetla, sa obzirom da je većina pregrada od stakla.

Dramatičnost enterijera

Na samom kraju je preostao odabir boja i materijala. S obzirom da kompanija fSD uglavnom sarađuje sa inostranstvom, trebalo je napraviti elegantan prostor koji bi na prvi pogled delovao raščišćeno i profesionalno.

Za boju plafona odabrana je bela kako bi se vizuelno proširio prostor i kako bi se iskoristio maksimum osvetljenja. Zidovi u hodnicima obloženi su crnim staklom kako bi se dobila određena doza dramatičnosti. Takođe, iz istog razloga, profili staklenih portala odnosno pregradnih staklenih zidova su urađeni u crnoj boji, minimalne dimenzije.

PVC i itisoni na podovima

Pod je rešen s PVC podnom oblogom sive boje koja je laka za održavanja i otporna na statički elektricitet, što je zahtev u prostorijama gde se radi s računarima. Itisone smo postavljali u prostore koji su zahtevali dodatnu zaštitu od buke: konferencijsku salu, malu salu za sastanke, kancelariju direktora i prostoriju za odmor.

Sve ove podne obloge imaju sertifikate i zadovoljavaju sve standarde koji su potrebni za komercijalne i visokofrekventne prostore. Sve ove zahteve ispratila je kompanija Galerija podova.

Ušuškavanje enterijera drvetom

S obzirom na specifičnu arhitekturu prostora bila je potrebna izrada nameštaja po meri. Za boje nameštaja izabrana je kombinacija bele boje i drveta kako bi prostoru delovao toplije. Bela boja je korišćena za veće vertikalne površine, a drvo se uglavnom postavljalo kao horizontalni detalj. Veće površine drveta upotrebljene su u sali za konferencije kako bi se vizuelno naglasila u prostoru.

U toaletima, koji su bili u dubini lokala bez prirodne svetlosti, odluka je pala na svetle boje kako bi se prostor vizuelno proširio. Ogledala su postavljana na velike površine u toaletima iz istog razloga. Umivaonici su izrađeni po potrebnim dimenzijama od Kriona koji se pokazao kao odličan materijal za održavanje, otporan na čestu upotrebu.

Sve za 4 meseca

U roku od svega 120 dana, od belog papira do useljenja, dobijen je funkcionalan, ozbiljan poslovni prostor koji odiše originalnošću, a istovremeno je dinamičan i interesantan.

Foto: Relja Ivanić

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo: