Kompanijska narandžasta boja, drvene obloge na stubovima, razigrani itiosoni na podovima, puno zelenila i tobogan samo su neke od karakteristika ovog enterijera.

Po projektu dizajnera enterijera Sonje Brstine Conić iz Studija za unutrašnji dizajn Gradnja.rs, u Novom Sadu je izveden enterijer poslovnog prostora softverske kompanije Vega IT Sourcing. Zahtev investitora je bio da se napravi prostor otvorenog plana sa što manje vizuelnih prepreka zbog čega su zidovi ustvari velike staklene površine bez vidnih profila.

vega-it-enterijer-13

Zahtev investitora bio je da se napravi open-space prostor sa što manje vizuelnih barijera.

 

Prostor se nalazi u visokom objektu, a početna velika visina unutrašnjosti rezultirala je stvaranjem galerije kao dodatnog nivoa. Po projektu biroa Tim inženjering Sistem iz Novog Sada izvedena je galerija pa je ukupna površina ove dve etaže iznosi oko 1.000 kvadrata i u njoj radi oko 100 ljudi.

vega-it-enterijer-07

Prostorom dominiraju, kao kontast velikim površinama stakla, neobrađeni stubovi od betona. Kako bi se utoplila ova ova dva hladna materijala, na ulazima u kancelarije stavljena je drvena obloga.

vega-it-enterijer-16

Narandžasta boja, kao deo vizuelnog identiteta firme, upotrebljena je i u koloritu enterijera. Komadi nameštaja, itison kao i neki detalji su u bojama firme.

sonja-brstina-interior-12

Komadi nameštaja, itison kao i brojni detalji su u bojama firme – narandžastoj.

vega-it-enterijer-21

Osim narandžaste korišćena je i zelena, opuštajuća boja. Ona se pojavljuje na itisonima u vidu veštačke trave obrubljene kamenčićima. Osim ovih veštačkih elemenata prirode, korišćeno je i prirodno zelenilo na nekim neuobičajenim mestima kao što su centar velikog konferencijskog stola ili uz stolove u kantini.

vega-it-enterijer-11

Rastinje je pomoglo i u kreiranju intimnih džepova u kojima se zaposleni mogu osamiti. Kako bi se oni osećali što prijatnije, odabran je i nameštaj s visokim uzglavljima, koji služe kao paravani, a stepenište je uređeno tako da stvara atmosferu dnevne sobe.

sonja-brstina-interior-15a

vega-it-enterijer-05

Dobar položaj objekta i njegova visoka spratnost iskorišćeni su postavljanjem klupice koje omogućava neometan pogled ka centru grada.

vega-it-enterijer-24

Pošto je rasveta u poslovnim prostorima uglavnom tehnička, jedina mesta na kojima se moglo poigrati jesu konferencijske sale, kantina i hodnici. Deo rasvetnih tela pravljen je po meri, kao što je izlomljeni zid u kantini sa ugrađenim svetlom, lusteri u hodnicima i veliki natpis Vega IT koji se može videti i sa Bulevara oslobođenja. Ostatak rasvete odabran je od poznatih italijanskih brendova koje zastupa Light Systems Design.

vega-it-enterijer-20

Jedan od dominatnih detalja u enterijeru je i tobogan kojim zaposleni mogu da se na zabavan i brz način spuste na nivo ispod.

vega-it-enterijer-26

Toboganom se zaposleni na brz, siguran i, pre svega, zabavan način mogu spustiti s galerije na etažu ispod.

vega-it-enterijer-14

Princip firme je da su svi zaposleni ravnopravni pa iz toga proizilazi i zahtev da niko ne treba da sedi na čelu stola. Zbog toga su osmišljeni konferencijski stolovi sa zakošenim ivicama na čelu.

vega-it-enterijer-12

Osmišljen je konferencijski sto sa zakošenim ivicama kako niko ne bi mogao da sedne na čelo stola jer su svi u firmi ravnopravni.

sonja-brstina-interior-16

vega-it-enterijer-15

Open-space kancelarijski prostor sa šarama na podu izvedeni su pomoću itisona u pločama.

vega-it-enterijer-04

Kuhinja sa kerrock pločom dominira kantinom a pored mesta za sedenje, formirana je i zona za relaksaciju i zabavu sa stolom za bilijar i stoni fudbal.

vega-it-enterijer-03

Strogi geometrijski oblici primenjeni su i u toaletima. Zato je na zidovima postavljen mozaik s romboidnim pločicama koji prave zanimljiv vizuelni trik.

vega-it-enterijer-18

Pojedini zidovi u kancelarijama obogaćeni su motivacionim porukama.

vega-it-enterijer-22

vega-it-enterijer-17

  • Investitor: Vega IT Sourcing
  • Dizajn enterijera: Sonja Brstina Conić, Studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs
  • Arhitekura i infrastruktura: TIM Inženjering Sistem, Novi Sad
  • Površina: 1.000 m2
  • Lokacija: Novi Sad
  • Foto: Relja Ivanić
  • Godina: 2016.