U 8. becirku prestonice Austrije adaptiran je stan tako da se zadrži duh minulih vremena ali da se isto vreme unese svežina savremenog života.

Projektni biro Kombinat iz Ljubljane, dobio je zadatak da stan u zgradi s početka dvadesetog veka, s visokim plafonima i prostranim sobama, preuredi u dom za mladi bračni par koji su želeli moderan, svetao i udoban stan. Krajnji rezultat je više nego zanimljiv!

Rešenje adaptacije starog stana od 96 kvadrata podrazumevalo je da se, za početak, sruše dva pregradna zida čime je stan ne samo postao prostraniji već je i dobio nove fukcije i komunikaciju. Dobijen je veliki dnevni boravak sa kuhinjom i ogromnim trpezarijskim stolom koji će odlično poslužiti za žurke.

Iako je dosta toga menjano, procesom renoviranja zadržane su preporučene orijentacije prostorija u stanovanju: dnevna soba okrenuta je ka bučnoj ulici dok je spavaća soba pozicionirana ka mirnom dvorištu.

Dobijen je veliki dnevni boravak sa kuhinjom i ogromnim trpezarijskim stolom koji će odlično poslužiti za žurke.

 

Karakter stana pa i samih vlasnika izražen je u odmah u prostranom ulaznom hodniku sa biciklima koji visi na zidovima. Oni nisu samo primarno prevozno sredstvo vlasnika stana već odražava i njihov urbani duh.

Povezano: Pogledajte još rešenja sa biciklima u stanovima

Mirni deo stana odvojen je od ostatka prostora walk-in garderoberom.

Spavaća soba ušuškana je somotski plavom bojom uz zanimljive detalje poput drvenih klinova za kačenje sitnica.

Samostojeća kada, retro bele pločice i drveni nameštaj fokusne su tačke renoviranog kupatila.

Projekat enterijera potpisuju arhitekte Alenka Korenjak, Ana Grk, Blaž Kandus iz biroa Kombinat.

Osnova stana od 96m2 sa novim rešenjem

Pogledajte i kako je izgleda crno-beli stan u Beogradu.

Foto: Janez Marolt