Pogledajte kako izgleda unutar novog poslovnog prostora banke na Novom Beogradu.

Nakon preseljenja uprave UniCredit Banke u poslovni prostor koji se prostire na pet etaža zgrade na Novom Beogradu, javila se potreba za novom organizacijom zaposlenih, koja se zasniva se na principima smart workinga. Nov koncept poslovanja, koji omogućava fleksibilnost u svakodnevnim aktivnostima zaposlenih, implementiran je kroz dizajn enterijera arhitektonskog biroa Spring Studio.

Smart working je koncept poslovanja koji omogućava fleksibilnost u svakodnevnim aktivnostima zaposlenih.

 

Ulazni deo svake etaže je namenjen za odmor ili rad u neformalnom okruženju, pri čemu su primarno oblikovanje i materijalizacija, koja se dominantno oslanja na upotrebu drveta, u funkciji planiranog korišćenja.

Materijalizacija enterijera dominantno se oslanja na upotrebu drveta.

 

Bez fiksnog radnog mesta

Veliki deo poslovnog prostora je koncipiran po principima slobodnog plana, gde zaposleni nisu vezani za fiksno radno mesto, već su u mogućnosti da ga menjaju u skladu sa svojim dnevnim obavezama (workstation area). Uz fleksibilne radne prostore su projektovane i prostorije za manje sastanke, telefonske razgovore, fokus zone, koje zaposlenima obezbeđuju potrebnu tišinu, prostor za timski rad ili u manjim grupama (communication area), praćene zonama servisnih aktivnosti (arhiva, štampa i slično (functional area)).

Izometrijski prikaz prostora Unicredit banke na Novom Beogradu

Zaposleni nisu vezani za fiksno radno mesto, već su u mogućnosti da ga menjaju u skladu sa obavezama.

 

Nivoi transparencije

Na dve etaže su, pored fleksibilnog radnog prostora, projektovane kancelarije za članove uprave, gde je primenjena modifikovana varijanta smart working koncepta, koja podrazumeva da se otvorenost prostornih celina postiže različitim nivoima transparencije. Na pregradama koje dele prostorne ambijente, koriste se drveni vertikalni elementi, čijom se smenom i gustinom u zavisnosti od ugla posmatranja kontroliše otvorenost prostora.

Smenom i gustinom drvenih vertikalnih elemenata kontroliše se otvorenost prostora.

 

Primenjen princip podrazumeva da je korisnik permanentno svestan okruženja, ali da se u njemu istovremeno može izolovati, pri čemu su unutar prostorne postavke koja naglašava planove po dubini, umetnute velike i male konferencijske sale, zona za odmor, kao i kuhinja sa trpezarijom.

Na poslednjoj etaži zgrade projektovan je restoran gde zaposleni mogu da ručaju ili sami pripreme hranu, koji uz male intervencije može biti transformisan u višenamenski prostor za veći broj korisnika.

Foto: Relja Ivanić

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo: