Na obali reke Špreja gradi se novo naselje po meri čoveka i prirode.

Novi stambeni blok pod imenom Wave biće podignuto po meri 21. veka. Projekat je uradio studio GRAFT vodeći se principima energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Blok se sastoji od dve zgrade L osnove koje su postavljene paralelno na reku tako da kreiraju unutrašnje dvorište ali i da obezbeđuju pogled na Špreju koja protiče kroz Berlin.

berlin-spreja-04

Talasi i virovi reke, pokret vode i meandriranje toka poslužili su arhitektama iz GRAFT-a da oblikuju fasade.

 

Reka Špreja bila je inspiracija za oblikovanje fasada novog bloka. Talasi i virovi reke, pokret vode i meandriranje toka poslužili su arhitektama iz GRAFT-a da oblikuju zgrade. Rezultat se može videti na ovim renderima ali i uživo od 2018. godine kada se očekuje završetak izgradnje, piše ArchDaily.

berlin-spreja-02

Zahvaljujući velikim staklenim površinama koje pružaju lep pogled ka reci, zgrada će posebno dobro izgledati kada je osvetli sunce s juga. Inače, novi blok se gradi tačno preko puta skulpture The Molecule Men instalirane u reci koju je radio umetnik Jonathan Borofsky.

berlin-spreja-03

Wave se gradi tačno preko puta skulpture The Molecule Men instalirane u reci koju je radio umetnik Jonathan Borofsky.

 

Blok Wave imaće na raspolaganju razne stanove za svačije potrebe. Od garsonjera od 27 kvadrata, preko petosobnih stanova od 156m2 pa sve do penthausa od 296 kvadrata sa pristupom zelenom krovu. Većina stanova ima balkon s pogledom na reku ili barem prozore koji pružaju da se sagleda Špreja.

berlin-spreja-06

Između zgrada je planirana izgradnja zelene oaze opremljene urbanim mobilijarom kako bi se podstakla socijalizacija stanara.

berlin-spreja-05

Pogledajte i kako izgleda najveće pasivno naselje na svetu koje se gradi u Nemačkoj.