Unutar gumene opne napravljeni su zaobljeni zidovi tako da je enterijer dobio tubičnu formu nalik tunelu.

Derutna kamena kuća iz 18. veka poslužila je kao ljuštura za moderan dom u Škotskoj nazvan Ruin Studio. Projekat rekonstrukcije kuće potpisuju Lily Jencks Studio i Nathanael Dorent Architectur, a glavna ideja vodilja bila je da se zadrži originalan šmek objekta uz poštovanje istorijskog nasleđa ruralne Škotske ali da se korisnicima pruži komforan dom u duhu 21. veka. Zato su delovi kamenih zidova zadržani, a nad njima je napravljena nova konstrukcija od gume. Da, od gume!

Futurističke tube služe kao hodnici koji spajaju dnevnu sa spavaćom zonom.

 

Ova neobična kuća zadržala je svoj originalni arhitektonski oblik koji podrazumeva dvovodni krov i kamene zidove. Međutim, umesto drveta kao osnovnog materijala za gradnju u škotskim bespućima, u ovoj rekonstrukciji korišćena je EDPM guma. To je vodonepropusni materijal crne boje koji omogućava brzu gradnju. Ali tu nije kraj iznenađenjima!

Unutar gumene opne napravljeni su zaobljeni zidovi tako da je enterijer dobio tubičnu formu nalik tunelu. Ove amorfne forme dobijene su upotrebom recikliranih polistirenskih blokova sa dobrim termičkim karakteristikama i plastikom ojačanom staklenim vlaknima. Ovi futurističke tube služe kao hodnici koji spajaju dnevnu sa spavaćom zonom.

Tri sloja kuće

“Ova tri sloja reflektuju različite arhitektonske izraze kroz vreme: prirodnu eroziju kamenih zidova, arhetipski kosi krov, i slobodne zakrivljene forme”, kažu arhitekte. “Oni nisu projektovani kao zasebne celine, već kao delovi koji se međusobno prepliću i čine prostor objedinjenim.”

Tri sloja kuće

Prirodno svetlo dolazi kroz velike prozore ali i kroz okno u tubičnom delu kuće čineći enterijer svetlim ali i isto vreme omogućavajući ukućanima da uživaju u lepom škotskom krajoliku. Nameštaj je sveden i minimalistički i uglavnom je napravljen od svetlog drveta. Posebno su interesantne amorfne police u tunelu koje prate krivine zakrivljenih zidova.

Kamen i u enterijeru

Delovi originalnih kamenih zidova zadržani su i u enterijeru kako bi se napravila veza između unutrašnjosti i spoljašnjosti. Oni su uvedeni tek u ponekim delovima kako ne bi previše dominirali prostorom.

 

Foto: Sergio Pirrone

Kad ste već ovde…