Kompanija Trimo pripremila je izveštaje o ispitivanju od više akreditovanih domaćih laboratorija, kojima dokumentuje neškodljivost i pogodnost svojih proizvoda u objektima u koje se uvodi HACCP.

Tim dokumentima domaći investitori, odnosno kompanije u prehrambrenoj industriji mogu da dokažu performanse ugrađenih proizvoda državnim organima nadležnim za kontrolu. Inače, rok za uvođenje HACCP sistema u proizvodno-prerađivačke i skladišne objekte u prehrambenoj industriji traje do 1. juna 2011.
Novi materijali i savremena gradnja omogućili su da se u minimalnom roku uspostave uslovi za gradnju objekata i prostorija za proizvodnju, preradu i skladištenje hrane, a njihove karakteristike strogo su regulisane pravilnikom koji definiše i karakteristike materijala od kojih se grade zidovi i tavanice objekata u koje se uvodi HACCP sistem.

Kompanija Trimo inženjering, koja je svoje poslovanje uskladila sa standardima EU, otišla je korak dalje u odnosu na postojeće zahteve za građevinske materijale i izvršila čitavu seriju ispitivanja u pogledu primenjivosti i bezbednosti panela sa ispunom od kamene vune i poliuretana.

„Zaključak svih tih ispitivanja je da obe vrste ispune u sistemima koje isporučuje Trimo inženjering predstavljaju odlično rešenje po bezbednost hrane, kao i da pogoduju implementaciji HACCP sistema“, izjavila je Bojana Đorđević, direktorka Trimo inženjeringa. „Time je investitorima olakšan izbor materijala za gradnju objekata. Pored zadovoljenja HACCP sistema, investitori istovremeno imaju i dodatnu pogodnost, visok stepen otpornosti na požar“, dodala je direktorka Trimo inženjeringa.

I na tom polju, Trimo inženjering uložio je maksimalan napor da se već postojećim i potencijalnim investitorima pribavi sva tražena dokumentacija za proizvode, što će dodatno da im uštedi vreme i novac. Time je Trimo inženjering jedinstvena kompanija na srpskom tržištu i strateški partner kompanijama koje žele da nastave poslovanje bez zastoja i posle juna.
Petar Kovačević, diplomirani inženjer poljoprivrede i učesnik projektovanja i izgradnje većeg broja prehrambeno-industrijskih objekata kod nas, izjavio je:

„Trimo paneli, pre svega, obezbeđuju bezbedan ambijent i uslove za proizvodnju hrane u skladu sa HACCP sistemom – jer se u konačnom izvođenju objekata ne formiraju nikakve kritične tačke, što omogućava primenu svih sanitarnih mera. Tu su i atesti koji se odnose na hemijsku otpornost, nepodržavanje mogućnosti razvoja mikroorganizama, neemitovanje bilo kakvih ‘drugih’ čestica, otpornost na korišćenje sanitarnih sredstava, upotrebu vrele vode itd…“

„U odnosu na stare materijale, Trimo paneli imaju mnogostruke prednosti u konačnim efektima gradnje i korišćenja izgrađenih objekata: validne ateste, brzinu izgradnje, korišćenje svih nosećih konstrukcija sa kojima se lako i bezbedno spajaju… Sami objekti imaju visoki stepen adaptibilnosti, što je vrlo važno za vek trajanja objekta i eventualnu smenu generacija opreme ili čak i vrsta opreme“, dodaje Petar Kovačević.