Inspirisana izgledom zgrade britanskog javnog servisa, svršena studentkinja novosadskog FTN-a, departmana za arhitekturu i urbanizam, Jovana Đurić uradila je Arhitektonsko-urbanističku studiju televizijske stanice “Vojvodina”.

– Putujući po Evropi imala sam priliku da posetim jednu od najvećih TV stanica, a to je BBC u Londonu. Sam objekat kao i njegova kompleksnost su me fascinirali. Činjenica da Novi Sad nema adekvatan objekat za televizijsku stanicu spojena sa mojim interesovanjem za urbanizam izrodili su plodom da napravim projekat TV stanice sa javnim trgom – priča za “eKapiju” Jovana Đurić.

Kompleks TV Vojvodina u Novom Sadu predviđen je u sklopu dela grada zvani Mali Liman, i oivičen je ulicama Stevana Musića, Radničkom, Bulevarom cara Lazara i kejom Žrtava Racije.

rtv-4

– Postojeća lokacija je sa jedne strane oivičena Dunavom i šetalištem, sa druge parkovskom površinom, a sa ostale dve strane sa stambenim zgradama. Projekat je planiran na prostoru površine 37.300 m2, dok je ukupna površina televizijskog kompleksa preko 20.000 m2 – navodi autorka projekta.

Kompleks se sastoji od tri objekta podeljena po funkcijama. Prvi objekat je veliki “Studio 1” površine 5.700 m2, koji ima funkciju televizijskog studija sa publikom kapaciteta za 200 ljudi. Ovaj objekat ima i mogućnost snimanja na krovu, jer sadrži krovnu terasu koja je inače otvorena za javnost kao kafić do kojeg se dolazi rampama, pored kojih se uzdiže živi zeleni zid.

rtv-5

– Objekat pored glavnih funkcionalnih celina kao što su režija, green room, šminkerice, garderobe, svlačionice, sale za probu, prostorije za novinare i ostale tehničke prostorije sadrži i odvojen VIP sprat sa posebnim ulazom, kao i kafe, radionicu, magacin za dekor i scenografiju. Platformom koja nosi tehniku od magacina do studija, takođe se može doneti na krov sva potrebna tehnika za snimanje – objašnjava naša sagovornica.

Drugi objekat je manji “Studio 2” površine 4.200 m2 , koji nudi mogućnost snimanja emisija bez publike, i ima funkciju restorana za zaposlene na poslednjem spratu sa izlaskom na travnatu krovnu terasu. Takođe, u objektu su pored velikog studija sadržane pomoćne tehničke prostorije, audio, video i kontrolna režija, koja imaju direktnu vezu sa studiom i prostorije sa propratnim sadržajima.

rtv-3

Treći objekat je centralna zgrada veličine 10.100 m2, koja na nižim etažama ima funkciju studija za vesti kao i novinarskog deska. U ostatku zdrage smeštene su administrativne službe sa restoranom za javnost na poslednjem spratu koji služi kao vidikovac, a do njega se dolazi panoramskim liftom.

– Objekat centralne zgrade sa svojom formom razlikuje od druga dva objekta kompleksa i predstavlja spoj dve kubične formacije. Studio gleda na Petrovaradinsku tvrđavu i stakleni zid omogućava korišćenje pozadine čija je vizura tvrđave i prolaznika na keju – navodi Đurić.

Prema rečima sagovornice “eKapije”, cela lokacija je koncipirana kao javni trg oko grupne forme objekta TV stanice koji pešačkim stazama privlači prolazniike sa keja da dođu na trg i na njemu se zadrže ili studente iz univerzitetskog grada.

Parterno rešenje prizemnog dela trga čini otvoreni auditorijum ispred LED fasade velikog studija koja pruža mogućnost prikazivanja raznih projekcija, filmova, koncerata ili prenos uživo snimanja iz samom studija. Tribine su obložene drvetom za sedenje, a u sredini se nalazi prostor namenjen osobama sa invaliditetom, kojima je omogućeno dizanje invalidskih kolica uz pomoć platformi.

rtv-2

Trg odnosno plato na visini od 3 metra, koji povezuje sva tri objekta, ima stepenice sa četri strane, a ispod njega na prizemnom nivou je planiran javni parking. U suterenu je planiran parking za zaposlene na televiziji, kao i za ljude koji žive u okolini.

Na nagibima koji polaze sa trga zasađena je pšenica. Ona simbolično podseća na Vojvodinu što i jeste sam naziv televizije, a svojim lelujanjem i šuškanjem na vetru daje i zvučni ton celom prostoru.

– Sama asocijacija imena televizije Vojvodina i povezanost sa rečju ravnica, dovela je do toga da se u pejzažnom oblikovanju javljaju delovi sa zasađenom pšenicom, koja svojom pojavom pojačava naziv televizije kao i sa svojim zvučnim efektima pojačava ambijent i atmosferu oko celog kompleksa – objašnjava Đurić.

Zanimljivo je da su materijali koji bi bili korišćeni organskog karaktera ili materijali koji su reciklirani. Energetska efikasnost se ogleda u tome što su u sva tri objekta planirani zeleni živi zidovi, koji pored estetskog nude i dobru zvučnu izolaciju, dodaje naša sagovornica.

rtv-1

Kako je ovo veliki i kompleksan projekat koji nudi kako urbanističko tako i arhitektonsko rešenje, Jovana Đurić navodi da je njegova okvirna vrednost 52,5 miliona evra.