Na površini od preko 12.000 m2 prostiraće se druga faza ovog naselja koje se gradi u Novom Sadu na padinama Fruške gore.

Objekti čine samo 25% površine naselja Solarna dolina, što sa urbanističkom postavkom ostavlja većinu prostora pod zelenim površinama i pešačko biciklističkim komunikacijama. Razvijanje i nadogradnja ovakve tipologije stanovanja, pre svega sa intervencijom u prostorima socijalizacije korisnika kompleksa, bio je jedan od osnovnih ideja ovog projekta. Uvodeći zajedničku pešačku komunikaciju koja objedinjuje prostore sa zajedničkim sadržajem i pojas biobašta, stvoren je dodatni kvalitet življenja, kao i preduslovi za razvijanje pozitivnih socijalnih odnosa među stanovnicima kompleksa.

solarna-dolina-14

Svedenom arhitekturom, fokus čitave ideje kompleksa prebacuje se na prirodno okruženje, zelenilo i prostore namenjene socijalizaciji korisnika.

 

U naselju postoje tri osnovna tipa kuća (S, M i L) sa još tri varijacije (Se, Sh i Mh), koje su projektovane sa ciljem da obezbede prostornu raznolikost naselja, kako u planu, tako i kroz dinamiku uličnog fronta. Sve jedinice su koncipirane da obezbede nekoliko nivoa privatnosti, što je jedna od specifičnih tema za kuće u nizu.

solarna-dolina-11
Osnova karakteristične kuće

Prvi i najviši nivo privatnosti je svakako sam objekat, primarno orijentisan ka unutrašnjosti bloka s minimalnom fenestracijom na fasadama orijentisanim ka pristupnim saobraćajnicama. Drugi nivo predstavlja privatno dvorište ka kojem se primarno otvara prostor dnevnog boravka.

solarna-dolina-12

Pojas biobašti postavljenih neposredno uz privatna dvorišta, predstavlja granicu, a i vezu, između privatnog i zajedničkog prostora.

solarna-dolina-10
Situacija faze II Solarne doline

Ceo niz prethodno opisanih prostornih nivoa postavljen je i sa druge strane svakog bloka, ostavljajući u središtu pešačku komunikaciju koja je pažljivo projektovana da prožimanjem kroz sve nizove kuća povezuje prostore namenjene socijalizaciji stanovnika (dečija igrališta, teretane na otvorenom, klupe, stolovi za zajedničko ručavanje, stoni tenis, česme i sl.) u unutrašnjosti blokova, i šetalište uz Rokov potok koje je osmišljeno kao sabirni i dominantni pešački pravac. Sadržaje na otvorenom upotpunjuje stambeno-poslovni deo na samom ulazu u naselje u kome su izmeđuostalog predviđeni market i predškolska ustanova.

solarna-dolina-izometrije
Sadržaji i nivoi privatnosti

Svedenom arhitekturom čistih i neopterećenih volumena, fokus čitave ideje kompleksa prebacuje se na prirodno okruženje, zelenilo i projektovane prostore namenjene socijalizaciji korisnika. Ideja zajednice, koja je osnov postavke projekta, materijalizovana je kroz arhitektonski element zida od opeke, koji se proteže kroz sve prostorne nivoe naselja, formirajući fasadu kuća, ograde unutrašnjih i uličnih dvorišta, i kroz svoju, delimično razgrađenustrukturu, predstavlja u isto vreme i granicu između privatnih prostora stanovnika, i element koji sve povezuje u jedinstvenu celinu.

solarna-dolina-15

  • projekat: Solarna dolina, Novi Sad
  • površina: 12.000m2
  • autori: Maja Momirov dia-master i Slobodan Jović dia-master
  • savetnik: Nebojša Jovin dia-master