Interesantno rešenje enterijera malog stana stiže nam iz Moskve.

Problem smeštanja svih neophodnih funkcija u male stanove muči sve arhitekte na svim meridijanima. Tako je i stan u novoj zgradi u širom centru prestonice Rusije trebalo urediti tako da zadovolji sve potrebe jednog mladog čoveka. Zadatak je poveren studiju Ruetemple koji je uspeo jednim velikim komadom nameštaja reši više problema odjednom.

Drvena struktura postavljena je centralno u stan

Osnovni koncept bio je da se stan ne pregrađuje jer bi se time smanjio osećaj o veličini stana, a i ne bi bio toliko svetao. Zbog toga se došlo na zanimljivo rešenje koje je podrazumevalo pravljenje jednog velikog parčeta drvenog nameštaja koji će formirati sve neophodne prostore. Ova multifunkcionalna struktura smeštena usred stana kreira zonu za spavanje, za dnevni boravak, za rad, a ujedno je i orman, piše ArchDaily.

gorki-mali-stan-drvo-11

Drvena struktura smeštena usred stana kreira zonu za spavanje, za dnevni boravak, za rad, a ujedno je i orman.

 

Drvena struktura, koja pomalo liči i na skulpturu, kreirana je od univera u teksturi hrasta. Ona prostoru daje i spavaću sobu, i dnevnu sobu za sofom, a njen sastavni deo je i radni sto.

gorki-mali-stan-drvo-10

Prodor prirodnog svetla sa dva velika prozora nije blokiran tako da je čak i kuhinja, u dnu prostora, dobro osvetljena.

gorki-mali-stan-drvo-04

Pošto drvo ima jaku teksturu, ostatak enterijera je osmišljen nenametljivo u beloj boji. Tako su i zidovi, i podovi, i kuhinja obojeni u belo.

gorki-mali-stan-drvo-09

Neomalterisani plafon u natur betonu daje enterijeru industrijski šmek.

gorki-mali-stan-drvo-07

Ispod drvene strukture smeštena je zelena sofa sa koje se može gledati TV okačen u novoformiranom “hodniku”.

gorki-mali-stan-drvo-03gorki-mali-stan-drvo-02gorki-mali-stan-drvo-01

Kuhinja sa trpezarijskim stolom i jednom Foscarini visilicom izgleda spartanski ali, s druge strane, veoma efektno.

gorki-mali-stan-drvo-08

Kupatilo od 3,3 kvadrata urađeno je u sivim pločicama i velikom ogledalu koje vizuelno povećava prostor.

gorki-mali-stan-drvo-06

Osnova stana

Jedan zid nalazi se pod uglom što je bio dodatni izazov za arhitekte

Foto: Ruetemple