Kampovi Mon Perin dobili su novu recepciju, potpuno novi enterijer restorana ali i četiri umesto dve zvezdice.

Kampovi Mon Perin nalaze se u opštini Bale u Istri i rasprostire na 9 km obale na pola puta između Rovinja i Pule. Cela zona zaštićena je delom kao prirodna celina i arheološko nalazište tako da su uslovi gradnje veoma strogi.

Arhitektonski biro NFO iz Zagreba dobio je zadatak da podigne kategorizaciju kampa sa dve na četiri zvezdice između dve sezone.

Postojeći objekti smeli su da se rekonstruišu ali u zadatim gabaritima bez povećanja što je bila veoma otežavajuća okolnost. Takođe, cilj je bio stvoriti savremeni kamp s objektima koji i arhitektonskim jezikom sugerišu nov smer razvoja usluga unutar kampa.

Prethodno stanje

Zatečeni objekti su mahom bile rekonstrukcije rekonstrukcija s premalim kvadraturama i neadekvatnog uređenja.

 

Unutar zadanih prostorno planskih uslova između ostalog rekonstruisani su objekti recepcije kampa, restorana Porto Buso i osam sanitarnih čvorova. Objekti su mahom bile rekonstrukcije rekonstrukcija s premalim kvadraturama i neadekvatnog uređenja.

Recepcija se nalazi na ulazu, to jest, na dodirnoj tački između dva kampa Mon Perina (San Polo i Colone). Osim same rekonstrukcije postojećeg gabarita recepcije, dodata je spoljašnja pergola kao svojevrsni pretprostor za okupljanje gostiju koja uz samu zgradu recepcije obuhvata i tri obnovljena kontejnera za potrebe uprave kampa tokom sezone. Trokutasti oblik osnove proizašao je iz oblika sugerisanog postojećim saobraćajnicama koji usmeravaju posetioce u jedan ili drugi kamp.

Restoran Porto Buso nalazi se na atraktivnoj lokaciji uz samu obalu te je i  njegova osnovna forma definisana postojećim objektom. Rekonstrukcijom se samo zadržao osnovni konstruktivni sistem uz potpunu promenu enterijera, fasadnih obloga i opreme. Uz restoran nalazi se velika terasa, dečje igralište i prostor za montažnu pozornicu.

Toaleti su bili poseban izazov upravo radi potrebe za većim brojem sanitarnih čvorova i pratećih sadržaja u istom gabaritu. Težnja je bila da se kroz sličnu oblikovnu formu sagrade svih osam sanitarnih čvorova. U kampu San Polo nalazi se četiri sanitarna čvora sa završnom obradom od kamenih prefabrikata dok se u kampu Colone nalaze četiri sa završnom obradom HPL ploča.

Sanitarni čvorovi su projektirani kao tipski (dva tipa). Sastoje se od zatvorenih delova za sanitarije kao i natkrivenog dela za pranje posuđa i odeće. Takvom dispozicijom, sanitarni čvorovi unutar sebe ostvaruju i komponentu javnog i postaju mesto susreta.

Projekt je dobio nagradu Društva arhitekata Zagreba ARTUR za najbolju realizaciju u turizmu 2016.

Foto: Bosnić&Dorotić, Mon Perin

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: