Neiskorišćen podzemni prostor pretvoren je u kreativni centar u kom lokalno stanovništvo pekinške četvrti Čaojang može da se razonodi ali i edukuje.

Big family živopisan je zajednički prostor prilagođen potrebama i interesovanjima lokalnog stanovništva. Arhitektonska firma MAT office tokom projektovanja novog centra radila je u konstantnoj saradnji sa predstavnicima lokalnog stanovništva. Redizajn nekadašnjeg bezličnog podzemnog prostora trajao je nešto duže od pola godine, uključujući vreme provedeno u diskusijama, kao i vreme koje je bilo potrebno za proces izrade projekta.

Arhitekte su do konačnog rešenja prostora došle u intenzivnoj saradnji s lokalnim stanovništvom.

 

Novi kreativno-edukativni prostor, površine oko 300 kvadratnih metara, podeljen je u četiri zone: edukativna zona, prostor za druženje i organizovanje lokalnog stanovništva, dečija zona i prostor namenjen najstarijim građanima, piše Designboom.

Jedan od najzanimljivijih detalja centra jeste polica za knjige dugačka 28 metara sa preko 6.000 naslova.

 

Kako bi se svi prostori funkcionalno povezali, u samom središtu centra Big family nalazi se multifunkcionalna sala. Ona se može koristiti za raznovrsne događaje poput zabava, predavanja, radionica i sličnih aktivnosti.

Sala ima transparentan plafon iza kojeg je postavljena rasveta koja je preuzela ulogu prirodne svetlosti.

 

Multifunkcionalna sala ima transparentan plafon iza kojeg je postavljena rasveta koja je preuzela ulogu prirodne svetlosti a sve u cilju umanjivanja osećaja neprijatnosti koji mogu izazvati podzemni prostori.

Jedan od najzanimljivijih detalja centra jeste polica za knjige dugačka 28 metara koja se proteže od ulazne zone do multifunkcionalne sale i na kojoj se nalazi oko 6.000 publikacija iz raznovrsnih oblasti.

Osim što je razvijanje ovog projekta korisno za lokalno stanovništvo, on je doprineo i profesionalnom razvoju arhitekata. Kako su arhitekte tokom izrade projekta bile u intenzivnoj saradnji sa lokalnim stanovništvom, mogli su da uoče značaj svoje uloge u društvu i jasno sagledaju svoju odgovornost koju imaju u njegovom razvoju.

Preseci i osnove

Foto: via MAT office

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: