Ukoliko  se zadesite u Beču posetite restoran Steirereck koji je nedavno dobio metalnu fasadu koja reflektuje okolnu prirodu. 

Steirereck, kao jedan od najcenjenijih svetskih restorana, vođen potrebom da poveća unutrašnji prostor, nedavno je renoviran. Iako je prethodno renoviranje završeno pre par godina, vlasnici restorana, odnosno porodica Rajtbauer, raspisala je konkurs kako bi se došlo do najboljeg rešenje za proširenje prostora restorana. Oni su želeli novi prostor koji je elegantan, inovarivan i koji će prkositi vremenu.

Restoran-Bec

Kako bi se izbegao klasičan način organizacije restorana, odnosno veliki otvoreni prostori ispunjeni stolovima, novi izgled  Steirereck je osmišljen je kao skup paviljona. Paviljoni su konstruisani od pojedinačnih  zaobljenih komponenti, izgrađenih od industrijskog drveta. Njihova forma omogućava doneke osećaj privatnosti gostiju i kao da svako tako dobija svoj kutak.

Restoran-Bec

Veliku ulogu u stvaranju nove forme restorana, imao je okolni park. Metalna fasada koja blago reflektuje okolno drveće i veliki klizni prozori, kreiraju osećaj povezanosti sa prirodom. Gosti su vizuelno zavarani i imaju osećaj obedovanja na otvorenom.

Restoran-Bec

Optičkim varkama dizajneri su se služili i u uređenju enterijera. Mnogobrojni zanimljivi detalji i mikro ambijenti privlače pažnju gostiju.

Restoran-Bec

Ponovnim renoviranjem, restoran Steirereck dobio je nov, moderan izgled, ali ipak je postao udoban u svoj toj kombinaciji metala i drveta. Uspeli su da iskoriste prirodu, kao pozadinski element, i sa njom zajedno formiraju snažnu arhitektonsku formu.

Restoran-Bec

Foto: Helmut Pierer