Originalne koloritne pločice, visoki plafoni i gipsarski detalji su zadržani, a prostor je opremljen nameštajem i detaljima koji su enterijeru dali modernu notu.

Stan od 163 kvadrata u užem centru Barselone doživeo je totalnu transformaciju po projektu biroa YLAB Arquitectos. Oni su od familije Engleza, zaljubljenih u ovaj katalonski grad, dobili zadatak da enterijer stana osavremene ali da pritom zadrže pojedine originalne elemente mediteranskog stila kako bi se zadržavao duh minulih vremena. Evo kako je to izvedeno!

Arhitekte su zadržale većinu originalnih elemenata, ali su stanu dale savremen i svež izgled.

 

U stanu su zatečeni originalni podovi, poput marokanskih pločica, visoki plafoni i puno gipsarskih detalja koji su zajedno sa velikim prozorima, pružali enterijeru toplu atmosferu. Arhitekte su zadržale većinu originalnih elemenata, ali su stanu dale savremen i svež izgled. To su učinili tako što su stare gipsane detalje porušili i umesto njih napravili nove, jednostavnije ali i dalje klasičnog izgleda.

Topao kolorit

Pošto su svi zidovi beli, zapravo u boji RAL 9010, uključujući i visoke parket lajsne kao i gornje sokle, sve ostalo je u boji drveta, zlata ili nežno sivih tonova. Ova koloritna paleta odlično je poslužila za dominantna svetlosna tela u crnoj boji poput stonih i zidnih lampa ali i visilica iznad šanka.

Dve zone

Stan je podeljen na dnevnu i noćnu zonu. Dnevnu čini predsoblje, hodnik, kuhinja s trpezarijom i dnevnim boravakom koji su dobro povezani jedno s drugim. Noćnu zonu čini tri sobe koja svaka ima svoje kupatilo. Dakle, ovaj stan se lako može iznajmljivati za tri različite porodice.

Ono što je ovom stanu dalo notu modernog jeste savremeni komadni nameštaj, rasveta i detalji koji su u savršenom skladu sa ostatkom stana koji je u tradicionalnom stilu.

U kupatilima, pored pločica, dominiraju i velike površine pod ogledalima zbog kojih ona izgledaju još prostranija.

Osnova stana od 163 m2

Foto: Tobias Laarmann

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo: