Uže jezgro grada na severozapadu Mađarske dobilo je potpuno osvežen izgled uz mnoštvo zelenih površina, različitih popločanja i urbanog mobilijara.

Na samo 70 kilometara od Beča, na samoj granici s Austrijom, leži gradić Šopron iz 13 veka. Lepota starog jezgra, sa zamkom u srcu grada, je u stalno menjajućim prostornim relacijama, unutar živopisne i raširene oblasti Varkorut. Ova lepota i raznolikost prostora, bila je ideja vodilja timu Hetedik Műterem pri projektu revitalizacije njegovog podgrađa.

Povremenim javnim prezentacijama u toku razrade projekta, u proces projektovanja uključeni su i stanovnici Šoprona čime je krajnje rešenje unapređeno.

 

Stojeći u bilo kojoj tački starog jezgra Šoprona, jasno se ističe duh mesta ali i srednjovekovni zamak kao dominantna reperna tačka. Kako bi razvili funkcionalan, ali i prostor s jasnim identitetom koje poštuje istorijsko nasleđe, mađarski arhitektonski tim uspostavio je prostornu mrežu koja organizuje različite prostorne elemente kao što su zelene površine, različito popločanje, urbani mobilijar i slično.

Nakon što su pobedili na konkursu, tim Hetedik Műterem počeo je da razvija plan revitalizacije i studije starog jezgra Šoprona u nekoliko faza. Povremenim javnim prezentacijama u toku razrade projekta, u proces projektovanja uključeni su i stanovnici Šoprona čime je krajnje rešenje unapređeno. Iako je kroz realizaciju ceo projekat racionalizovan, koncept je ostao nepromenjen.

Zbog ambijenta koji odiše istorijom, posebna pažnja posvećena je popločavanju. Odabrani su koloritno uniformni pločnici koji neće biti agresivni, a opet koji će naglašavati komunikaciju. Kombinacijom tamnije klinker opeke za staze i granitnih ploča za izvlačenje pravaca, dobijene su elegantne staze u duhu vremena i prostora.

Posebna pažnja posvećena je i odabiru zelenila i njegovoj poziciji. Dok su višlja drveća sa ne tako gustim krošnjama, postavljena u centralnoj zoni, pored samih objekata postavljena su manja drveća sa svedenim krošnjama kako istorijske fasade ne bi bile zaklonjene a i kako bi pešački saobraćaj lakše funkcionisao.

U središtu podgrađa postavljen je paviljon koji sadrži komunalne prostorije i toalete. Moderan objekat sa betonskom završnicom i drvenim teksturama, suptilno se uklapa u ambijent i nagoveštava savremen duh Šoprona i Mađarske kao zemlje Evropske Unije.

U središtu podgrađa postavljen je paviljon u kombinaciji betona i drveta koji sadrži komunalne prostorije i toalete.

 

Revitalizacija starog jezgra Šoprona osvojila je 2016. godine nagradu salona DaNS-a u kategoriji Urbanizam.

Pogledajte još rešenja iz rubrike Urbanizam.

Foto: © Balázs Danyi