Betonska zgrada na periferiji Ciriha ima četiri stepenišna čvora postavljena u njene cilindrično izvedene uglove.

Arhitekte i investitori uvek muku muče oko obaveznih zajedničkih prostora kao što su hodnici koji služe za komunikaciju. Arhitekte žele da oni budu prostrani i osvetljeni a investitori žele da ih ima što manje jer su to “zarobljeni kvadrati” koje ne mogu da naplate. Međutim, u ovoj zgradi u Cirihu kompromis je izgleda pronađen, piše Dezeen.

Zgrada sa stepenistima u uglovima 01

Proslavljeni arhitektonski studio Herzog & de Meuron, koji je potpisuje projekat objekta, osmislio je zgradu od 32 apartmana tako da oni budu što prostraniji. Ovo je postignuto tako što su stepeništa postavljena u uglovima zgrada čime je isključena potreba za hodnicima.

Zgrada sa stepenistima u uglovima 02

Na svakom spratu dobila su se po četiri apartmana površine od 81 do 130 metara kvadratnih. U svaki od njih može se doći ili stepeništem ili liftovima čiji je izlaz postavljen direktno u stan.

Zgrada sa stepenistima u uglovima 03

Svaki apartman ima prozore postavljene s dve strane zgrade, tako da imaju dovoljnu količinu svetlosti i ventilacije.

Zgrada sa stepenistima u uglovima 04

Objekat je izveden u betonu – materijalu koji se pojavljuje i u enterijeru. Kako bi se istakli noseći zidovi, oni su ostavljeni u natur-betonu dok su pregradni zidovi obojeni u belo.

Zgrada sa stepenistima u uglovima 05

Garaža ispod zemlje raspolaže sa 43 parking mesta za automobile i 64 mesta za bicikle.

Concrete-apartment-building-in-Zellweger-Park-1

Foto: Erica Overmeer

Osnova prizemlja

Concrete-apartment-building-osnova

Osnova sprata

Concrete-apartment-building-osnova-sprata