Na centralnoj autobuskoj stanici u Amsterdamu nedavno je izgrađen veoma zanimljiv objekat futurističkog izgleda.

Centralna autobuska stanica u prestonici Holandije bogatija je za još jedan objekat koji je dizajniran specijalno po potrebama vozača. Arhitektonski biro Benthem Crouwel Architects projektovao je ovaj dvospratni objekat od 80 kvadratnih metara u kom se skladišni i tehnički prostor, kao i toalet, nalaze u prizemlju, dok su prostor za odmor i mini-kantina na spratu.

Objekat za vozace autobusa 01

Sa gornjeg nivoa objekta pruža se pogled na autobusku stanicu, ali i obližnju reku kao i na amsterdamski severni distrikt, piše Designboom.

Objekat za vozace autobusa 05

Objekat za vozace autobusa 02

Volumen novog objekta, izgrađen između postojećih staklenih vetrobrana, u velikoj meri bio je uslovljen okruženjem. Tako je nastala izdužena struktura, sa jednom zaobljenom stranom koja pruža veliku preglednost.

Objekat za vozace autobusa 03

Komunikacija među spratovima u ovom uskom prostoru rešena je postavljanjem spiralnog stepeništa.

Objekat za vozace autobusa 04

Objekat je izveden u drvenoj konstrukciji sa završnom obradom fasade kao i enterijera u poliurei. Korišćenjem crvene boje za enterijer i bele za eksterijer, objekat izgleda elegantno i razigrano – baš kao i autobuska stanica.

Objekat za vozace autobusa 06

Objekat za vozace autobusa 07

Foto: © Jannes Linders

Pogledajte i kako izgleda autobuska stanica u potpunosti izvedena u betonu.