Kancelarije i laboratorije ovog instituta poput latica lebde kroz šestostrani atrijum objekta.

Renomirana arhitektonska firma Perkins + Will projektovala je zgradu instituta Allen u Sijetlu, čija je organizacija unutrašnjeg prostora izvedena na potpuno nesvakidašnji način za objekte ovog tipa. Naime, novi objekat od 25.000 kvadratnih metara, u kojem se naučnici bave izučavanjem mozga i ćelija, ima kancelarije u kojima oni koji se plaše visine neće rado boraviti.

Allen Institute 01

Nad atrijumom visokim 25 metara nadvijaju se konzolne kancelarije. One su izvedene od metalne konstrukcije a potom su obložene hrastovim panelima.

Allen Institute 02

Institut Allen izveden je u otvorenom prostornom konceptu, koliko je god to moglo biti dozvoljeno. Laboratorije, kancelarije i prostori za sastanke konzolno su segmentno izbacivani u prostor prostranog atrijuma.

Allen Institute 03

Trenutno u institutu Allen radi oko 300 ljudi, a novi prošireni objekat omogući će da za stalno bude zaposleno još 500 naučnika. Svi oni bave se istraživanjem funkcionisanja mozga sa ciljem da njihova naučna istraživanja postanu korisni resursi za naučnike širom sveta, piše Designboom.

Allen Institute 04

Arhitektura ove zgrade odražava ko smo mi kao organizacija. Atmosfera u ovoj zgradi podstiče na unakrsnu interakciju i saradnju koja je sastavni deo funkcionisanja naše organizacije na putu ka što većem uspehu.

– rekao je Allan Jones, izvršni rukovodilac Instituta.

Allen Institute 05

U novom objektu, bazni centar i obrazovni kompleks smešteni su na gornjem spratu, dok je informatički sektor smešten u prizemlju. Institut poseduje i 840 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje i dva podzemna nivoa parking prostora.

Allen Institute 06

Allen Institute

Foto: Hedrich Blessing

Pogledajte i ovu impresivnu konzolnu kuću s drvenom fasadom.