Vila u japanskoj oblasti  Kanagava, izdignuta je od terena i transparentno dizajnirana u svojoj gornjoj zoni kako bi se spojila s prirodom.

Pošto je smeštena u šumskoj regiji, kuća prati postojeći kontekst urbanog tkiva, sa dimenzijama u skladu sa lokalnim kolibama. Iako je gotovo potpuno zatvorena u svojoj donjoj zoni, kuća je veoma povezana s okruženjem. Panoramski pogled na okolnu prirodu, omogućen je organizovanjem velikih staklenih površina u gornjoj polovini kuće, piše Designboom.

Forest house 01

U prizemlju su smeštene spavaće sobe koje su osim preko kontinualne transparentne trake pri dnu, osvetljene i preko velikog staklenog poda gornjeg sprata, koji služi kao terasa.

Forest house 02

Forest house 03

Na spratu su u otvorenom planu organizovane dnevna soba i kuhinja s trpezarijom. Ovaj prostor je veoma osunčan i preko velikih staklenih površina pruža se prelep pogled na zelenilo.

Forest house 04

Forest house 05

Forest house 06

Foto: Kouichi Torimura / Courtesy of A.L.X. Junichi Sampei

Forest house 07

Poznato je da je japanska arhitektura potpuno drugačija od svega ostalog zbog čega često pišemo o projektima iz zemlje izlazećeg sunca. Pogledajte i ovu kuću koja ima transparetnu fasadu:

Bez privatnosti: Kuća u Japanu s transparentnom fasadom