Izgled ove kosmičke alumijumske zgrade inspirisan je crtežima svemiske stanice iz 1929. godine koje je radio Herman Potočnik poznat i kao Noordung.

Centar je dodatak Kulturnom centru u slovenačkom gradiću Vitanje a služiće kao izložbeni prostor, biblioteka, kancelarijski prostor, višenamenska hala i auditorijum. Nije slučajno što se KSEVT nalazi baš u ovom mestu. Naime, iz Vitanja, nadomak Celja, potiče porodica Hermana Potočnika, koji je inače 1892. godine rođen u Puli.

Objekat je izveden kao monolitna betonska struktura sa dva cilindra koji se susreću pri vrhu. Iz eksterijera, zgrada ima dinamičan izgled zbog cilindara između kojih se nalazi velike staklene površine. Unutrašnjost je takođe veoma zanimljiva jer svetlo pada na neuobičajen način pa je postignut efekat kosmičke stanice.

Projekat potpisuje studio OFIS Arhitekti a centar se prostire na 2.450 m2.

39530a9d 581d528d 8dc0e424 5810ddff 75a6282e daf61ca3  architizerspace22-600x400 architizerspace15-600x399