Stara kamena kuća, sagrađena oko 1890. godine, doživela je totalnu transformaciju ali tako da se oseti istorija objekta.

Po projektu arhitektice Nataše Jozipović iz firme Tobis inženjering d.o.o. urađena je nadogradnja stare kamene kuće od 300 kvadrata u Puli uz poštovanje istorijskog nasleđa. Ono što je klijent hteo jeste da nadogradi sprat i to tako da zajedno s postojećim prizemljem dobije funkciju vile za odmor. Rešenje koje je dobio na najbolji način kombinuje staro i savremeno.

Nadogradnja je izvedena ventilisanom fasadnom oblogom kojom je pokriven i krov, kao kontrast prirodnom kamenu.

 

Postojeće prizemlje sastojalo se od niza prostorija, kojima je trebalo dati namenu, i već izvedenih betonskih dvokrakih stepenica za sprat s istočne strane. Zidovi prizemlja su masivni kameni, debljine 45 cm. Ulaz u prizemlje je bio smešten zapadno kod terase s lukovima, a na tavanici su bile dobro očuvane drvene grede.

Ideja nadogradnje se sastojala u formiranju volumena sprata koji obuhvata prizemlje, s fasadnom oblogom koja izgleda kao da se preliva na nekim delovima preko postojeće kamene baze, a na ostalim delovima se odmiče od postojeće baze preko zastakljenih delova fasade, balkonskih vrata i podnih prozora.

Kontrast kamenu

Tom poduhvatu poslužila je ventilisana fasadna obloga kojom je pokriven i krov, kao kontrast prirodnom kamenu. Fasadne ploče su različitih formata, slagane u nepravilnim slogovima.

Postojeći ulaz u kuću tražio je premeštanje na način da bude orijentisan na glavni ulaz na parcelu, sa severne strane. Zbog toga je unutar kuće postavljena komunikaciona osa u smeru sever-jug koja je podelila kuću na zapadni i istočni deo. U istočnom delu su manja soba i toalet, postojeće stepenište kao i kuhinja, a u južnom spavaća soba s kupatilom kao i trpezarija s dnevnim boravkom. Takođe, iskorišćene su postojeće niše u zidu za formiranje novih prolaza i vrata.

Kuća s prizemljem od 160 i terasom od 30 m2, kao i spratom od 140 i terasom od 50 m2

Ta komunikaciona kičma izlazi na južnu fasadu i povezuje ulazni i dvorišni deo parcele u kojem je smeštena postojeća letnja kuhinja i novi spoljašnji roštilj, kako kaže arhitektica, svesno predimenzionisane geometrije. Preko postojeće natkrivene terase pristupa se novom bazenu u dvorištu sa zapadne strane. Kuća tako postaje čvorište komunikacija na parceli.

Pod u staklu

Na spratu se ponavlja priča s komunikacionom kičmom sever-jug u obliku hodnika, mosta-galerije, te se preslikava i na zastakljeni deo kosog krova. Pod hodnika je delimično zastakljen prema hodniku u prizemlju, dok se na krajnjem južnom delu otvara u obliku galerije iznad boravka u prizemlju. Zbog toga je uklonjen deo tavanice prizemlja, ali sa sačuvanim drvenim gredama koje lebde u prostoru.

Mršava pergola

Kuća je organizovana tako da su na spratu smeštena dva kupatila i tri spavaće sobe, jedna na istočnoj strani i dve na zapadnoj, koje su dobile izlaz na novoformiranu terasu iznad postojeće u prizemlju. Terasa je natkrivena samo “mršavom” pergolom koja ne seda na postojeće lukove prizemlja već ih samo tangira sa spoljašnje strane. Prirodno rešenje unutrašnjih i spoljašnjih ograda u ovom slučaju je bilo u staklu – otkriva arhitektica Nataše Jozipović za naš portal.

Duh minulih vremena

Glavna želja tokom svakog koraka projekta bila je da svako ko uđe u prostor u kamenim zidovima oseti istoriju objekta, ali da moderno unutrašnje uređenje daje pečat sadašnjosti. Na kraju je sve postalo celina, i staro i novo, i kamen i staklo, i crni podovi i kameni zidovi.

U bazenu do zime

Poseban ugođaj daju i palme koje su bile ispred stare kamene kuće. One daju poseban šarm leti kada se sedi ispred kuće ili kod roštilja. Bazen je takođe dobio svrhu jer je voda u njemu mnogo toplija nego spoljašnja temperatura pa je kupanje moguće se sve do zime.

Crteži

Sprat
Prizemlje
Prizemlje
Presek
Presek
Fasada
Fasada
Fasada
Fasada

Foto: Tobis inženjering d.o.o.

Kada ste već tu, pogledajte i ovo: