Jednostavne linije, sveden odabir boja, prirodni materijali: To je koncept enterijera koji odgovara jačem polu.

Po projektu biroa poljskog biroa Metaforma izveden je enterijer stana od 80 kvadrata u Poznanu koji je prilagođen dvojici investitora: jedan je ljubitelj poznatog brenda brzih automobila, a drugi skuplja muzičke diskove. Kako je izveden ovaj stan i kako su usklađena ova dva hobija u istom prostoru? Sve je počelo rušenjem!

Rušenjem pregradnih zidova dobijena je prostorija koja je prodisala, a pritom je i okupana svetlom.

 

Kada su arhitekte ušle u stan, prvo što su primetile jeste fantastičan pogled na drvored u komšiluku. Žuta, crvena i žuta boja bili su savršena pozadina za budući enterijer stana. Kako bi se otvorio prostor i oslobodio prolaz prirodne svetlosti kroz veliki prozor, za početak su srušeni zidovi na ulasku u stan. Dobijena je prostorija koja diše a pritom je i okupana svetlom.

Sledeći korak bio je mofifikacija originalnog kružnog stepeništa koje vodi ka mezaninu. Arhitekte su predložile šire stepenice koje idu uz prozor čime je omogućeno da se daleko bolje iskoristi prostor u dnevnoj sobi. Stepenište je urađeno tako da se spoji sa maskom za radijator koja se potom nastavlja u policu na kojoj stoji televizor.

Aksonometrija prostora

Jedan od zadatka arhitekata iz biroa Metaforma bio je da se osmisle prostor koji će ispoštovati potrebe oba investitora. Jedan je kolekcionar maketa crvenih Ferari automobila, a drugi – muzičkih diskova. Izlaganje pozamašne kolekcije obogatio je prostor i pritom je smanjio potrebu za kupovinom dekoracije.

Na mezaninu, koji omogućava izlazak na veliku terasu, smešten je radni kutak. Zbog svojih skromnih dimenzija on nije omogućio smeštanje klasičnog stola već je radna površina kreirana od metalnih kutija koja se konzolno nadvijaju nad mezaninom proširujući koristan prostor ove prostorije.

Muški enterijeri treba da imaju sveden broj materijala i boja. Tako i u ovom stanu dominira hrast koji se odlično slaže sa metalnim i betonskim površinama sive boje. Svedenost razbijaju interesantni detalji koji su ujedno i lični pečat stana.

Nameštaj je pravljen tako da se maksimalno iskoristi svaki kvadratni centimetar prostora ali i tako da ne optrerećuje prostor.

Osnova stana

Foto: Krzysztof Strażyński

Pogledajte i ove članke na našem portalu: