Jedna od primarnih želja vlasnika ove kuće u Tokiju bila je da dobiju komforan prostor na otvorenom koji bi služio za jogu. Evo kako je to postignuto

Vitka kuća s velikom terasom, simbolično nazvana Little House Big Terrace, nastala je spram ograničenja parcele manjih dimenzija, a s druge strane i specifičnim zahtevima klijenata po pitanju sadržaja. Čitava kuća podeljena je vertikalno u dve celine, od kojih je jedna vizuelno potpuno otvorena, bez fizičkih ograničenja, ni s prednje ni sa zadnje strane, dok je druga u frontalnoj zoni u potpunosti zatvorena, bez ijednog otvora.

Little House Big Terrace 01

Kako bi se obezbedila željena privatnost, otvori u zidovima, kao što su prozori i balkonska vrata, orijentisani su ka bočnoj strani, odnosno ka natkrivenom prolazu i terasi, piše Dezeen.

Little House Big Terrace 02

Imajući u vidu zahtev klijenata da im se obezbedi velika terasa na kojoj mogu da rade jogu pod suncem, povezivanje terase s dnevnom sobom i postavljanje velikih prozora na spavaću sobu bilo je najbolje rešenje čime je obezbeđen svež vazduh i dnevna svetlost unutrašnjim prostorima.

Tako je terasa postala respiratorni organ kuće koji joj omogućava da diše.

– rekli su iz arhitekte iz biroa Takuro Yamamoto Architects.

Little House Big Terrace 04

Little House Big Terrace 05

Na prizemlju su, osim ulazne zone, smešteni i kupatilo kao i jedna spavaća soba, dok se na spratu nalaze dnevna zona s kuhinjom i trpezarijom, kao i terasa za jogu.

Little House Big Terrace 06

Little House Big Terrace 03

Na poslednjem spratu je još jedna spavaća sobu s kupatilom, kao i mali radni prostor.

Little House Big Terrace 07

Little House Big Terrace 08

Obzirom na skučenost raspoloživog unutrašnjeg prostora, prolaz do ostave, koja se nalazi u međunivou, morao je biti improvizovan. Do njega se dolazi otvaranjem klizne pregrade, kojoj se pristupa pomeranjem stepeništa.

Little House Big 09a

Little House Big Terrace 09b

Pogledajte i kako izgledaju kancelarije Twittera koje takođe imaju prostor za jogu.