Salonski stan u užem gradskom jezgru prestonice Slovenije doživeo je totalnu transformaciju. Pogledajte kako on sada izgleda!

Arhitektonski biro SADAR + VUGA dobio je zadatak da kompletno transformiše stan smešten u staroj ljubljanskoj zgradi iz 19. veka u savremen apartman po željama klijenta.

Novonastalo enterijersko rešenje međusobno je suprotstavljeno: ujedno je i toplo i hladno, mekano i oštro. U isto vreme je i otvoreno i zatvoreno prema okruženju, a takođe i povezano ali i u konfliktu sa istorijskim nasleđem.

Kako navode arhitekti Jurij Sadar, Boštjan Vuga i Tina Hočevar, ovaj enterijer od 90 kvadrata interpolacija je dva različita ali vizuelno povezana ambijenta sa kontrasnim identitetom i materijalima.

Dnevna soba, ušuškana u tople i izražene teksture, reinterperacija je klasičinih Art Nouveau salona. Materijalizacija privlači pažnju posmatrača: od kamina optočenog u oniks, preko vintage podova pa sve do ogledala na plafonu koje izgleda kao barokna iluzionistička freska.

Posebna pažnja posvećena je i rasveti u dnevnom boravku: pored savremenog lustera čije se svetlo odbija o ogledalo na plafonu i o polirani kamen, i sam kamin sa oniksom postaje izvor svetlosti.

Ostatak stana je u potpunoj kontri sa samim salonom. Mreža aluminijumskih greda okačenih o plafon definiše strukturu ostalih prostorija: kuhinju, kupatilo, spavaću sobu i garderober. Oni su međusobno odvojeni kliznim vratima koja su okačena o konstruktivne grede.

Prostorije su međusobno odvojene kliznim vratima od aluminijuma i pleksiglasa koja dozvoljavaju menjanje funkcije stanovanja.

 

Otvaranjem kliznih vrata dnevni boravak može se proširiti čime se ceo stan pretvara u jedan open-space apartman lišen vizuelnih ograničenja.

Sistem reflektora okačenih o plafon osvetljava stan i naglašava bogate ali vizuelno ujednačene teksture ovog dela stana: aluminijum, pleksiglas, tekstili, betonski pod i ogledala koji enterijeru daje pomalo industrijski stil.

Struktura stana omogućava jednu vrstu voajerizma. Naime, pozicija sofe nudi pogled ka Kongresnom trgu, spavaćoj sobi pa i, ako se pogleda u plafon, ka samom posmatraču. S druge strane, sedenjem za trpezarijski stolom otvara se pogled ka kuhinji, spavaćoj sobi ali i ka tuš-kabini koja je provokativno urađena u staklu.

Zatvaranjem kliznih vrata stvaraju se prikladni i funckionalno izdvojeni prostori. Klijent je taj koji može u svakom trenutku da ovaj kontrasni stan potpuno transformiše prema sopstvenim željama.

Koncept stanovanja
Osnova stana
Presek stana

Foto: Miran Kambič

Srodni linkovi na portalu Gradnja.rs: