Japanski grad Komatsu dobio je novi muzej kojeg posetioci mogu istraživati ne samo iznutra već i spolja.

Projekat Muzeja nauke potpisuje Mari Ito iz studija Urban Architecture Office koji je osmislio objekat u vidu masivnih betonskih kupola prekrivenih travom. Ne samo da će zelenilo na krovu smanjiti troškove za zagrevanje i hlađenje prostorija zbog poboljšanje izolacije, već će novostvorena zelena brda usred grada poslužiti i kao valoviti javni park.

zeleni-krov-japan-02

Novi muzej lociran je na mestu bivše fabrike, tako da je ova gray field investicija potpuno osvežila kvart. Arhitekta Mari Ito je zamislio ovaj projekat kao omaž nauci i industriji i to sa željom da neobičnom arhitekturom u obliku talasa privuče što veći broj posetilaca koji ovaj muzej mogu obilaziti i bosi. Konstrukcija izvedena prednapregnutim betonom, zbog prilično smelih raspona, prekrivena je travom a zahvaljući ne tako strmom nagibu, posetici se mogu popeti skroz na vrh krova.

zeleni-krov-japan-03

Zeleni krov je odlično poslužio i za skupljanje kišnice koja se skladišti u podzemnim rezervoarima.

zeleni-krov-japan-04

Ispod najvećeg „talasa“ krije se veliki izložbeni prostor kao i auditorijum.

zeleni-krov-japan-05

Tokom noći, zahvaljujući LED rasveti, muzej se pretvara u spektakularnu svetlosnu instalaciju. Naime, svetlo je kreirano tako da stvara utisak kretanja vazduha kroz talasastu konstrukciju.

zeleni-krov-japan-09zeleni-krov-japan-06 zeleni-krov-japan-07 zeleni-krov-japan-08 zeleni-krov-japan-10

Foto: Daici Ano