Ovaj višenamenski objekat koristiće se za odmor ali i za istraživački rad u sklopu letnjih škola arhitekture.

Chalet Jelovac je porodična kuća za odmor i istraživački rad arhitekte Dr Sonje Radović Jelovac, direktorice arhitektonskog biroa Studio Synthesis i gostujućeg profesora na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

Ova arhitektonska realizacija predstavlja primer uspešne integracije u specifični i osetljivi pejzaž nadomak šume Dulovine u Kolašinu na severu Crne Gore, na nadmorskoj visini od 1.000 metara.

Chalet Jelovac se svrstava među prve uspešne primere pasivnih kuća u Crnoj Gori.

 

Chalet Jelovac je pozicioniran uz brezovu šumu koji ovoj lokaciji daje dinamičnost, autentičnost i različitost kolorita promenom godišnjih doba. Glavni cilj u kreiranju koncepta je bio ostvarenje jedinstvene vizuelne i fizičke veze s jedinstvenim seoskim ambijentom.

Plast sena kao inspiracija

Forma je kompaktna s naglaskom na svedenoj volumetriji crnog krova od galvanizovanog lima koji je s južne i severne fasade spušten do kote terena. Istočna i zapadna fasada obložene su vertikalno postavljenim letvama različitih širina od crne munike (Pinus heldreichi) i škurama (žaluzinama) koje su u celosti pratile raspored vertikala na fasadi. Cilj ovakve intervencije bio je da se zatvaranjem škura u surovim zimskim uslovima na posmatrača ostavi utisak da je kuća bez otvora.

Inspiracija za formu i materijalizaciju objekta je bio privlačni, blago nagnuti plast sena zatečen na padini u neposrednoj blizini sada već izgrađenog objekta.

Stapanje s prirodom

Svi drveni elementi na fasadi su u izvornoj boji drveta, bez agresivnih zaštitnih premaza što omogućava sukcesivno menjanje boje usled uticaja sunca i padavina. Vremenom će drvena fasada patinirati, stopiti se s okruženjem, što je i bila inicijalna ideja autora.

Zatvaranjem žaluzina u surovim zimskim uslovima na posmatrača se ostavlja utisak da je u pitanju kuća bez otvora.

 

Enterijer kuće

Unutrašnja organizacija objekta je generisana odabranim vizurama, količinom upada prirodnog osvetljaja, dinamikom kretanja kroz prizemlje i njegovom vezom sa sadržajima u dvorištu.

Kontakt s parterom ostvaren je dvojako: kroz glavni ulaz i preko natkrivenih terasa dnevne sobe i trpezarije koje su blago odignute od terena.

Multifunkcionalnost je ostvarena bogatstvom sadržaja za boravak i druženje u samom objektu kroz četiri etaže ukupne površine oko 300m2 i van objekta, kroz aktivni pejzaž veličine oko 900 kvadrata.

Podrumski i tavanski prostori planirani su za atelje, biblioteku, prostor za radionice i istraživačko-kreativan rad. U prizemlju su smešteni prostrana dnevna soba s velikim staklenim površinama, trpezarija, kuhinja, ulazni hol, toalet i garderoba.

Produženo stanovanje

Terase u prizemlju natkrivene su prepuštenim krovnim ravnima i imaju kontinuiranu vezu s dnevnom sobom i trpezarijom. Na ovaj način omogućen je produžetak ovih funkcija za spoljašnje korišćenje i u nepovoljnijim vremenskim uslovima.

Vremenom će drvena fasada patinirati, stopiti se s okruženjem, što je i bila inicijalna ideja autora.

 

Na prvom spratu se nalaze tri komforne sobe svaka s jedinstvenim uokvirenim pejzažem, kroz obilje otvora i svetla koje poseduju. Unutrašnja materijalizacija je dominantno od beljenog jasena, a minimalistički dizajn komadnog nameštaja i osvetljenja predstavlja posebno osveženje i pruža sofisticirani doživljaj.

Pasivna gradnja

Obzirom da su spoljni zidovi debljine 40cm, kvalitetne izolacije sa otvorima od troslojnog stakla, sa nosećim profilima u drvetu i aluminijumu, zatim integrisanim pametnim sistemima upravljanja i grejanja, Chalet Jelovac se svrstava među prvim uspešnim primerima pasivne kuće u Crnoj Gori.

Grafičke podloge

Prizemlje
Prizemlje
Sprat i tavan
Sprat i tavan
Podrum i spa
Podrum i spa
Fasade
Fasade

Foto: Relja Ivanić

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo: