Ovaj stambeni kompleks u Amsterdamu se može nazvati i lukom jer se do njega može doći i čamcem.

Taman kada smo pomislili da je u projektovanju ekoloških objekata sve rečeno, Bjarke Ingels Group (BIG) se pojavi s novim projektom koji sve ono što smo znali o arhitekturi obrne naopačke. Njihov novi objekat, urađen u saradnji s biroom Barcode Architects, zapravo je plutajuća zgrada mešovite namene koja je osmišljena tako da svih 380 stanova u objektu imaju nulti račun za potrošnju energije.

sluishuis-by-big-and-barcode-architects-1020x610

BIG opisuje ovaj projekat kao “zgrada u luci, sa lukom unutar zgade.”

 

Projekat nazvan Sluishuis zapravo je zgrada sa unutrašnjim dvorištem u kojem umesto zelenila teče voda omogućavajući stanarima da maksimalno iskoriste potencijal jezera. Dvorište zgrade praktično pluta na vodi a okviru njega nalazi se i škola jedrenja, piše Inhabitat.

sluishuis-courtyard-1020x610

Terasasta zgrada sa puno zelenih površina izgleda kao ostrvo na reci. Stanari i posetioci će moći da obilaze kompleks peške ili čamcem. Projektom je predviđeno pravljenje dokova sa vezovima na kojima će čamci moći ostavljati i održavati.

Zgrada se u jednom svom delu podiže kreirajući vodeni prolaz za čamce. Zbog svega toga, BIG opisuje ovaj projekat kao “zgrada u luci, sa lukom unutar zgade.”

sluishuis-by-big-and-barcode-architects-full-width-tall-1-1020x540

Skuplji stanovi biće, naravno, oni koji su orijentisani ka jezeru. Oni će u sjajnom pogledu moći da uživaju i s terasa s kojih će moći i da pecaju… ukoliko im dopusti skuština stanara.

Povezano: Plutajuća biciklistička staza sa solarnim panelima 

sluishuis-apartment-1020x610

Geotermalna energija, solarni paneli i sitemi za rekuperaciju toplote biće zaslužni da računi za potrošnju energije biti nula.

 

Zahvaljujući inovativnim rešenjima za energetsku efikasnost, stanovi će sami sebe energetski održavati. Geotermalna energija, solarni paneli i sitemi za rekurperaciju toplote biće zaslužni da računi za potrošnju energije biti nula.

sluishuis-community-1020x610

Sluishuis je deo velikog projekta uređenja okruga IJburg Steigereiland na jezeru IJ Lake u Amsterdamu.

sluishuis-promenade-1020x610

Pogledajte i kako izgleda plutajući tunel pod vodom.