Projektni biro Iveks Plus dao je rešenje gradskog trga Babušnice formirajući atraktivan prostor, moderno koncipiran radi ispunjenja najrazličitijih potreba građana.

Prostor samog centra naselja ima funkciju centralnog gradskog trga, s primarnom funkcijom pešačke komunikacije i okupljanja stanovnika Babušnice i okoline.

S obzirom da je ovo centralni prostor, u procesu osmišljavanja i dizajniranja, prostor nije posmatran strogo kao čist gradski trg, već je ostavljen kao višenamenski prostor sa slobodom upotrebe prostora za prolaz, okupljanje, druženje, odmor, kulturne događaje, dečje manifestacije, itd.

babusnica-centar-4

Težilo se tome da se prostor ispred Doma kulture, ispred opštine, ispred hotela Crni vrh i apoteke posmatra kao jedinstven prostor gradskog centra, uprkos tome što je nepovratno podeljen i ispresecan saobraćajnicama. Ujedinjenje ovog četvorodelnog prostora postignuto je jedinstvenim arhitektonskim i oblikovnim izrazom i unificiranim formama koje su primenjivane na celom prostoru. Na taj način, osigurano je da, posle preuređenja, prostor celokupne centralne zone Babušnice odiše sasvim novim duhom.

babusnica-centar-3

babusnica-centar-1

Park s širokim pešačkim koridorima

S obzirom na svoju dominantnu funkciju: preko dana – za predah i osveženje, i večernju – mesto susreta i zadržavanje pretežno mlađih osoba, prostor je dizajnerski i oblikovno osmišljen za ovu namenu, sa širokim pešačkim koridorima, puno mesta za sedenje i okupljanje, nenametljivim formama, pažljivo osvetljen, i, što je najvažnije, sa puno zelenih površina i posebno odabranih vrsta drveća.

babusnica-centar-9

Na uglu parka prema severu, predviđa se česma s pijaćom vodom, dizajnirana tako da dominira vizurom prolaznika – pešaka, a vidljiva je sa kolovoza tako da se nameće i putnicima koji se kreću vozilima.

babusnica-centar-6

Prilaz sa Ulice Saše Ivkovića do stambeno-poslovnog objekta (Uprava za trezor) postaje integrisana stambena ulica, sa koegzistencijom pešačkog i kolskog saobraćaja. Ovakvo rešenje prilaza je dobro s obzirom da se prilaz koristi i kao pešački koridor do teniskih terena i parka, a i kao kolski prilaz do uprave za trezor i do parkinga iza stambene zgrade.

babusnica-centar-10

Radni tim činili su Ivan Đorđević, Milan Zlatković, Danijela Đorđev, Miloš Đorđević i Dušan Đorđević.

babusnica-centar-2

babusnica-centar-8

Video-prezentacija projekta centra Babušnice

Pogledajte i kako će izgledati novi centar Leskovca.