Novi centar za obuku policije Blackrock u Bristolu, otvoren je u nekadašnjem kamenolomu koji je kamufliran zidovima od gabiona.

Centar Blackrock dizajnirala je londonska arhitektonska firma Haverstock u skladu s potrebama treniranja policajaca. U novoj zgradi smeštene su streljane, učionice, kancelarije ali i dve sale za obuku vatrogasnih ekipa.

Ceo prostor upakovan je gabionom, mrežom koševa ispunjenih kamenjem, kako bi se on što bolje uklopio u okruženje. Zapravo, objekat sada izgleda kao pravo fortifikovano utvrđenje – što možda i jeste bio cilj.

Blackrock Police Training Centre 02

Kako se u neposrednom okruženju centra za obuku nalazi dom nekoliko sivih sokolova, posebna pažnja posvećena je zvučnoj izolaciji kako buka iz streljane ne bi remetila mir ptica, piše Dezeen.

Blackrock Police Training Centre 01

Zgrada ima zeleni krov kako bi se objekat što bolje uklopio s okolinom.

Blackrock Police Training Centre 03

Kako je ovo objekat veoma zatvorene fasade, ventilacioni sistemi izvedeni su na drveni deo fasade gde su organizovani ulazi u objekat.

Blackrock Police Training Centre 04

Prostori za obuku dizajnirani su tako da budu jednostavni, praktični, bezbedni i robusni, dok je ulazna zona objekta dizajnirana u bogatijoj paleti materijala i s više prefinjene estetike.

– objasnile su arhitekte iz Haverstocka.

Blackrock Police Training Centre 05

Foto: Simon Kennedy

Pogledajte i kuću koja je u potpunosti napravljena od gabiona.