Pet linija koje je povuklo dete na papiru poslužilo je kao ideja za kuću u Portugalu.

Ne bacajte crteže vaše dece! Možda se u njima krije neka dobra ideja. Upravo takav primer zabeležen je u Portugalu gde je arhitekta na osnovu dečijih švrljotina dobio ideju za projektat kuće.

Prilikom izgradnje objekta, koju je projektovao studio Filipe Saraiva Arquitectos, korišćeni su modularni elementi kako bi se održala verodostojnost jednostavnog dečijeg crteža kuće. Primenjena geometrija i materijali ne samo da odražavaju arhetipski izgled kuće, već omogućavaju i optimalne energetske perfomanse i niže troškove održavanja objekta.

Kako bi se naglasila geometrija kuće, zidovi i krov izvedeni su od crnih betonskih prefabrikovanih elemenata.

Kuća je okružena zelenilom, a locirana je na brdovitom terenu tako da je visinska razlika terena s jednog kraja na drugi oko 4,5 metara. Objekat je postavljen tako da se iz njega pruža pogled na istorijski dvorac Oren, nedaleko od Fatime – poznatog portugalskog svetilišta, piše Inhabitat.

Kako bi se naglasio osnovni dizajn kuće, koji kao i na svakom dečijem crtežu čine tri linije pod pravim uglom i dve kose, okvir kuće, odnosno, zidovi i krov izvedeni su od crnih betonskih prefabrikovanih elemenata.

Igra svetlošću

Dok je fasada zatvorenog dela kuće crna, u zoni terase koja se preko velikog staklenog zida nastavlja na dnevnu sobu, drvena fasada postepeno se otvara kako bi dopustila suptilno prodiranje svetlosti na terasu, pa zatim i u kuću.

Enterijer je u potpunosti podređen arhitekturi objekta. On je savremen i nenametljiv ali u isto vreme udoban i prijatan za život.

Na galeriji je smeštena radna soba koja koristi prednosti velikog staklenog otvora.

Hobi soba ima otvoren pogled ka garaži u kojoj su parkirani oldtajmeri.

Foto: Joao Morgado

Kada ste već ovde…