Nakon osam meseci renoviranja, muzej Biesbosch u holandskom gradu Verkendam ponovo prima posetioce… ovog puta i na krovu.

Muzej posvećen prirodi i regionu u kojem se nalazi, okružen je sa svih strana vodom. Poput malog brda, obnovljeni muzej izdiže se iznad krajolika čineći prizor nesvakidašnjim. Za rekonstrukciju muzeja bila je zadužena holandska firma Studio Marco Vermeulen, nakon čije intervencije je kroz muzej već prošlo 30.000 posetilaca.

Biesbosch museum 01

Polazna tačka u procesu rekonstrukcije bila je ideja da se zadrži šestougaona originalna struktura, kako bi se izbeglo nepotrebno rasipanje materijala i energije. Takođe, jedna od primarnih stavki bila je i nadogradnja aneksa na jugozapadnoj strani.

Biesbosch museum 02

Najatraktivniji segment muzeja svakako je zeleni krov, kroz koji je organizovana pešačka staza kojom se može doći do vidikovca koji gleda na okolni park. Fasadu i krov, koji su velikim delom prekriveni zelenilom, razbija veliki stakleni zid koji otvara pogled ka unutrašnjosti muzeja.

Biesbosch museum 03

Biesbosch museum 06

Aneks muzeja ima staklenu fasadu iza kojeg se krije novi, muzejski restoran s fanstastičnim pogledom na ostrvo i okolnu vodenu površinu. Osim restorana, u novom delu muzeja nalazi se i multifunkcionalni prostor koji se prvenstveno koristi za privremene izložbe.

Biesbosch museum 07

Biesbosch museum 08

Stalna postavka organizovana je na mestu nekadašnjeg heksagonalnog paviljona.

Biesbosch museum 09

Biesbosch museum 10

Informacije o turizmu i rekreaciji u oblasti Biesbosch mogu se dobiti u okviru muzeja gde se preko informativne mape mogu dobiti uputstva kako istražiti ovo područja peške, biciklom, brodom ili automobilom, piše na sajtu Studio Marco Vermeulen, autora projekta rekonstrukcije.

Biesbosch museum11

Biesbosch museum 04

Biesbosch museum 05

Foto: Ronald Tilleman

Pogledajte i kako će izgledati stambena zgrada u blizini hrama Svetog Save sa zelenim krovom.