U surovim uslovima kalifornijske pustoši izgrađena je neobična kuća. Poznat vam je oblik? Ne, nije u pitanju kopija.

Arhitektonski studio Whitaker Studio koristio je transportne kontejnere kao osnovni građevinski element prilikom projektovanja kuće JT. Svaki kontejner orijentisan je tako da se iz kuće postigne što bolji pogled ka pustinji ali i da se u isto vreme dobije dovoljna količine svetlosti u enterijeru. Rezultat ovakvog oblikovanja jeste impozantna kuća koja izgleda kao cvet u pustinji.

Ideja za ovu kuću potekla je iz projekta jedne poslovne zgrade u Nemačkoj koji pak nikada nije realizovan.

 

Ideja za kuću JT zapravo je potekla iz njihovog ranijeg projekta kojeg su oni uradili za jednu poslovnu zgradu u Nemačkoj koja pak nikada nije izvedena, piše ArchDaily.

Vlasnik budućeg objekta, filmski producent iz Los Anđelesa, tako se domogao ovog inovativnog projekta za koji se smatralo da je propao.

Ideja iz laptopa

“Mog klijenta u Los Anđelesu posetilo je nekoliko njegovih prijatelja. Pošto su imali nešto slobodnog vremena, otišli su da posete njegov ranč u Džošua Tri. Među sirovim pejzažem, kog pretežno čine stene, jedan od prijatelja je rekao: “Znaš li šta bi ovde izgledalo sjajno?“ i zatim je otvorio laptop i pokazao sliku koju je video na internetu.“, objasnio je James Whitaker, osnivač studija Whitaker, kako je došlo do ovog posla.

Bio je to nikada realizovan projekat u Nemačkoj. Ostalo je istorija!

Voda ispod objekta

Koncept, originalno osmišljen za sedište nemačke firme, prenesen je na ovu pustinjsku oblast. Jedina razlika je što je konstrukcija izvedena od transportnih kontejnera koji su izdignuti na betonske stubove kako bi voda, usled velikih padavina, mogla neometano da protiče ispod objekta.

Kuća je projektovana od transportnih kontejnera, a njihov položaj dobijen je tako da se iz sobe pruža što bolji pogled ka pustinji.

 

Unutrašnjost kuće, površine 200 kvadratnih metara, čini dnevni boravak, trpezarija s kuhinjom i tri spavaće sobe. Kuća je opremljena nameštajem koji je osmislio dizajner enterijera Ron Arad.

Odbijanje sunca

Fasada kuće je u beloj boji kako bi se jaka sunčeva svetlost, karakteristična za pustinjske oblasti, što više odbijala. Time se značajno utiče na smanjivanje temperature u unutrašnjosti objekta.

Garaža, koja će se nalaziti u neposrednoj blizini kuće, nosiće na krovu solarne panele koji će stvarati energiju dovoljnu za funkcionisanje kuće.

Foto: Whitaker Studio

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo: