Ne, nije u pitanju inženjerska greška. Fasada novog objekta izgleda zarđalo kako bi se što bolje uklopila u okruženje objekta s početka 20. veka.

Nedavno završen objekat arhitektonskog fakulteta, koji se nalazi u sklopu stokholmskog Royal Institute of Technology, projektovao je švedski arhitektonski biro Tham & Videgard. Osim funkcionalnog organizovanja prostora, jedan od primarnih zadataka bio je i da se objekat adekvatno uklopi u okruženje. Pošto su okolne zgrade urađene u opeci, oksidisana fasada je legla savršeno.

School of architecture KTH 02

Novi objekat izveden je u zakrivljenoj formi od korten čelika, odnosno, čelika koji sadrži nečistoće bakra i fosfora a prethodno je oksidirao. Ovakav čelik korišćen na fasadi, osim što je uklapa u okolne objekte izvedene u opeci, pruža i dug vek trajanja fasade.

School of architecture KTH 01

Zaobljena forma objekta trebalo bi da podstakne na slobodno kretanje kroz čitav kampus.

School of architecture KTH 04

Novi objekat od šest spratova u prizemlju ima vrt a na vrhu zgrade krovnu terasu.

School of architecture KTH 05

Enterijer objekta realizovan je pomalo u robustnoj formi i zamišljeno je da to pomogne fleksibilnosti prostora, piše Dezeen.

School of architecture KTH 06

School of architecture KTH 07

Prizemlje je izvedeno u duploj spratnoj visini i na ovom nivou organizovan je izložbeni prostor kao i ateljei sa puno prirodne svetlosti koje dolazi putem velikih zakrivljenih staklenih površina.

School of architecture KTH 08

School of architecture KTH 09

School of architecture KTH 03

Pogledajte koji je na listi arhitektonski fakultet pri Royal Institute of Technology prema rangiranju kompanije QS.