Najveći industrijski objekat u luci Nordhavn postao je rezidencijalna zgrada sa stanovima koji odaju počast njenoj nekadašnjoj nameni.

Na prvi pogled, teško je zamisliti da ima bilo šta staro u ovom stambenom objektu. Međutim, iza zanimljive i moderne fasade krije se skelet nekadašnjeg silosa visine 17 spratova. Projekat rekonstrukcije i transformacije objekta, koji je izvela danska arhitektonska firma COBE, deo je prostornog plana revitalizacije nekadašnje industrijske zone Kopenhagena.

Objekat nazvan simbolično The Silo, ima 38 stambenih jedinica čija se površina kreće od 100 do 400 kvadratna metra, piše Inhabitat.

U okviru objekta, na poslednjem spratu, smešten je restoran s panoramskim pogledom na luku, dok se na prizemlju nalazi prostor za organizovanje raznovrsnih proslava.

Racionalna forma i kompleksan enterijer direktan su rezultat prvobitne namene objekta, to jest, kada je on funkcionisao kao silos.

 – rekle su arhitekte iz biroa COBE.

Raznovrsne namene prostorija nekadašnjeg silosa dovele su do jedinstvenih enterijera stanova tako da neki od njih imaju visinu čak i do sedam metara.

Silos pravougaonog oblika, koji je služio za skladištenje žitarica, dobio je daleko interesantniju fasadu postvaljanjem konzolnih prepusta koje služe kao terase.

Crteži

Osnova silosa sa dodatim terasama
Presek
Presek
Izgled fasade
Izgled fasade
Aksonometrija silosa
Aksonometrija silosa

Foto: COBE

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: