Geotermalne sonde ispod školskog dvorišta osnovni su deo sistema toplotne pumpe uz čiju pomoć zgrada pokriva čak 85% potreba za toplotnom energijom. 

U novoj srednjoj školi u nemačkom gradu Ergoldingu kao glavni i centralni deo objekta nalazi se veliki otvoreni atrijum koji služi kao zbornica, mesto susreta, ali i vizuelna veza između različitih prostora škole. Kroz ovo središnje čvorište učenici mogu vrlo jednostavno i brzo da dođu do svih učionica, kantine ili administrativnih prostorija koje se nalaze na različitim krajevima zgrade, piše Croenergo.

Učionice su osmišljene kao fleksibilni prostori u kojima učenici osim što uče, zahvaljujući različitim metodama podučavanja mogu raditi u grupama ili individualno te biti u stalnoj interakciji sa profesorima.

skola-pumpa-1 skola-pumpa-2

Školu pohađa ukupno 800 učenika, a osim učionica tu se nalaze i kantina, biblioteka, prostorije za učenje kao i sobe za relaksaciju i igru. Sportska dvorana ima dva velika igrališta koja, osim učenika škole koriste i sportski klubovi iz mesta, ali i učenici drugih, obližnjih srednjih škola.

Škola koristi najufikasniji sistem grejanja kombinacijom dizačem topltote i plinskog bojlera. Kako bi se zadovoljila osnovna potražnja za grejanjem i hlađenjem koristi se toplotna pumpa koja u kombinaciji sa toplotno aktiviranim armirano betonskim pločama održava idealnu temperaturu. U vremenima vršnog opterećenja pali se efikasni plinsk