Na bazen su nasađeni tereni za borilačke sportove, a preko njih sportska dvorana. Kao kutija na kutiju!

Arhitektonski biro Slangen+Koenis Architects potpisuje projekat sportskog kompleksa od 6.050 kvadrata u holandskom gradu Almere koji je, umesto u širinu, išao u visinu. Gradske vlasti su se odlučile na izgradnju ovakvog centra zbog njegove fleksibilnosti i mogućnosti proširenja a biro je napravio rešenje koje je održivo i prilagođeno potrebama sportista.

Nivo sa svlačionicama služi kao klimatska tampon zona između visoke temprature i velike vlažnosti na nivou bazena i hladnijeg vazduha u sportskoj hali.

 

Za izgradnju bazena primenjen je koncept 2521 koji podrazumeva da se umesto iskopavanja terena on gradi iznad terena što je daleko brže rešenje. Tako su u prizemlju zgrade, pored ulaza, mašinskih prostorija i kancelarija, smešten nosač bazena koji zauzima najveći deo površine. Pristup bazenu omogućen je sa prvog sprata, a na spratu iznad su svlačionice sa terenima za borilačke veštine. Na predposlednjem spratu je sportska sala dok je poslednji, 6. sprat, rezervisan za tribine za posetioce, piše ArchDaily.

Raspored sadržaja po nivoima

Iako zgrada izgleda kao kutije naslagane jedne na drugo, ovakav koncept nije nimalo slučajan. Ne samo da su veza između nivoa ostvarena tako da su efikasne za korišćenje već je i raspored nivoa odgovara termičkim uslovima. Nivo sa svlačionicama služi kao klimatska tampon zona između visoke temprature i velike vlažnosti na nivou bazena i hladnijeg vazduha u sportskoj hali.

Utisku da ova zgrada izgleda kao naslagane kutije na kutiju, doprinosi i različita materijilazacija kubusa. Donji kubus obložen je vlakanstim cementnim pločama sa bravarijom prozora u zlatnoj boji dok su kubusi iznad urađeni od belih profilisanih metalnih panela. Ovo zgradi daje jak vizuelni utisak.

Nivo sa bazenom

Nivo sa terenima za borilačke sportove

Nivo sa sportskom salom

Nivo sa tribinama iznad sportske sale

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs: