U ovom vrtiću, celokupan nameštaj, igraonice pa čak i stepenište dizajnirani su tako da budu pogodni za korišćenje njegovim malim posetiocima.

Objekat i njenu unutrašnjost dizajnirao je lokalni arhitektonski studio Zampone Architectuur. Smešten je u okrugu Ukle, u blizini belgijske prestonice, na mestu nekadašnje crkve. Kako je zgrada crkve bila u izuzetno slošem stanju, tim arhitekata odlučio je da bi bilo ekonomičnije srušiti je i napraviti mesta za novu strukturu. Nova zgrada je prozračnija i ima više spoljašnjeg prostora, a dobra organizacija omogućila je da se kapacitet poveća.

Daycare center 01

Deo proširenog sprata je stvara zaštićeni otvoreni prostor u prizemlju gde su pored ulazne zone smešteni i svi pomoćni prostori. Ovde se nalazi zbornica, kuhinja, prostori za skladištenje i peglanje.

Daycare center 04

Šest prostora za decu organizovani su na spratu. Svaki od njih izlazi na stepenišni prostor i na veliku terasu s druge strane.

Daycare center 02

Daycare center 06

Limitirana paleta materijala koja podrazumeva drvo, čelik i keramičke pločice, korišćena je i za enterijer i za eksterijer.

Daycare center 07

Upotreba drveta daje enterijeru toplu i prijatu atmosferu, koja je naglašena prirodnim svetlom koje prodire kroz mnogobrojne prozore i svetlarnike u atrijumu.

Daycare center

U svim prostorima postoje skriveni kutci gde deca mogu da se osame kada požele. Zapravo, oni su i tada preko transparentnih zidova pod nadzorom vaspitača.

Daycare center 03

Položaj kao i forma nameštaja i svih detalja organizovani su tako da odgovaraju veličini dece.

Daycare center 05

Foto: Tim Van de Velde

Pogledajte i projekat škole s neobičnom stazom za trčanje na krovu.