Mezanin s mrežom za čitanje knjiga? Luster u obliku oblaka? I to nije sve što ovaj stan ima da ponudi!

Po projektu arhitektonskog biroa Cuns Studio, potkrovlje od 170 kvadrata u staroj zgradi u centru poljskog grada Poznan potpuno je renovirano. Iako je ovo potkrovlje nekada služio kao poslovni prostor i bilo je dobro održavano, vraćanje njegovog nekadašnjeg sjaja nije bio tako lak posao. Restauracija originalnog parketa, otkrivanje zidova od opeke i oživljavanje krovne konstrukcije samo su neki od radova koji su bili u agendi dugoj četiri meseca.

Originalni zidovi od opeke, vidna krovna konstrukcija, velika količina svetlosti i tapacirani nameštaj dali su ambijentu toplinu.

Otvoreni plan potkrovlja je sigurno jedan od glavnih aduta ovog prostora i zato su arhitekte, u skladu sa željama klijenta, odlučili da ga ne dele nego da ga ostave takvim jeste kako bi stanari osećali što lagodnije.

Da bi se osećaj slobode dodatno pojačao, plafon je podignut do maksimalne visine, i to tako da se drvena konstrukcija krova ostavi vidna, dok su u krovnim ravnima kreirani dodatni otvori. Korišćeni su krovni prozori danske kompanije VELUX koji su omogućili ovom potkrovlju da ugrabi što veću količinu dnevne svetlosti.

Za odmor i vežbanje

Neobična karakteristika ovog stana jeste mezanin kojem se pristupa čeličnim stepenicama. Ovo je prostor za relaksaciju ali i za vežbanje. Pored trenažera, u mezaninu je i postavljena je mreža od kanapa za ležanje koja je dovoljno jaka i bezbedna da podnese teret više ljudi… iako će retko ko hteti da je deli s drugim. Nije ni čudo što je njihanje nad otvorenim prostorom s knjigom u ruci postala za vlasnika ovog stana prava opsesija!

Kuhinja je takođe deo otvorenog plana pa se njoj lako pristupa iz dnevnog boravka i trpezarije. Kako napominju arhitekte, geometrijski raspored pločica na podu kuhinje inspirisan je tepihom iz dnevne sobe.

Kupanje pod nebom

Jedino je spavaća soba jasno odvojena kako bi se kreirao intiman prostor. I u ovom ambijentu postoje neobična rešenja! Naime, odmah pored kreveta, na izdignutom podu od špera, postavljena je samostojeća kada iznad koje se nadvija luster u obliku oblaka. Kupanje pod otvorenim nebom?

Velika visina prostora i beli zidovi znaju da prostoru daju hladniji izgled. Međutim, originalni zidovi od opeke, drvena krovna konstrukcija, velika količina svetlosti i tapacirani nameštaj s koloritnim detaljima dali su ovom prostoru preko potrebnu toplinu.

Grafičke podloge

Osnova
Osnova
Podužni presek
Podužni presek
Poprečni presek
Poprečni presek
Aksonometrija
Aksonometrija

Foto: Hanna Długosz

Kada ste već ovde…