Studio Zalewski Architecture dizajnirao je balkon koji omogućava da uživate u malo dužoj žetnji. 

U urbanim sredinama sve je manje zelenih prostora u kojima možemo da na miru prošetamo. Sve intezivnija urbanizacija potiskuje dvorišta pa nije čudo što se rađaju rešenja kao što je ovo. Naime, u dvorištu jedne zgrade u poljskom gradu Glivice izvedeno zelena staza za šetanje i to na nekoliko metara iznad betona!

Staza koja lebdi01

Ideja za projekat ove staze rodila se jednog vrelog letnjeg dana kada su arhitekte posle celodnevnog posla želele da izađu i malo prošetaju. Međutim, tužno unutrašnje dvorište zgrade na koje gledaju njihove kancelarije nije im to omogućavalo. Poželeli su da jednom takvom dvorištu daju malo magije! I to se i dogodilo. Kreirali su balkon, koji je zapravo jedna zemljana staza širine 80cm, na kojoj se može prošetatii i uhvatiti koji zrak sunca.

Staza koja lebdi02

Konstrukcija staze okačena je za zidove okolnih zgrada. Staza počinje u jednoj kancelariji a završava se u drugoj.

Ustaljeni izraz „forma prati funkciju“ ponekad možda može i da se zameni novim “forma prati zabavu“, baš onako kako je i nastao ovaj neobičan balkon.