U stanu od 210 kvadrata s tri sobe našlo se i mesto za garažu u kojem je parkiran sportski automobil na elektro-pogon.

Roterdamski studio OxL potpisuje projekat tranformacije stolarske radionice u prostran stan u kojem se direktno iz dnevne sobe pristupa garaži s velikim garažnim vratima koja obezbeđuju izlaz na ulicu. Ovakvo rešenje je bilo prihvatljivo jer ukućani voze auto na električni pogon pa nema štetnih gasova u neposrednoj blizini ukućana.

Odlučili smo se da smestimo elektični sportski auto u dnevnu sobu kako bismo obezbedili sjajno parking mesto usred veoma trendi dela grada Arnhema – poručuju arhitekti iz OxL-a.

stolarska-radnja-stan-garaza-02

Ovaj stari deo grada je postao veoma popularan, pa ovo nije usamljen slučaj da se jedna zanatska radionica pretvara u stambeni prostor.

stolarska-radnja-stan-garaza-03

Okružujući dve stambene zgrade iznad sebe, stan u obliku slova L prostire se u dužini od 30 metara po obimu. Arhitekte su se trudile da naprave otvoreni plan bez suvišnih zidova i pregrada. Zbog smanjene količine prirodne svetlosti stan je potpunosti beo. Svetlo dolazi jedino s plafona.

stolarska-radnja-stan-garaza-04

Kako bi obezbedili što bolju izolaciju, na prozorima je stavljeno trostruko staklo. Podno grejanje postavljeno je između sloja betona i epoksi poda. Gumene trake koje se uglavnom koriste na vratima automobila, stavljene su na klizna vrata kako bi se obezbedila vodonepropustnost i smanjila promaja.

Osnova stana

stolarska-radnja-stan-garaza-osnova

 

Presek stana

 

stolarska-radnja-stan-garaza-presek

Foto: Irene Van Guin